De jaarwisseling is voorbij en de voornemens zijn weer uitgesproken. Zo vertelde Nu.nl dat het voornemen om af te vallen, al jaren op nummer 1 staat en dat de meeste mensen jaren achtereen hetzelfde voornemen hebben. Wanneer ik dat lees vraag ik mezelf meteen af of dit voornemen dan niet geslaagd is of dat het voornemen een meerjarenplan betrof.

Toen ik op 1 januari een bericht op Four Square plaatste dat ik lekker aan de koffie met cheesecake en een oliebol zat, kreeg ik de vraag of ik dan morgen pas met mijn voornemen van start zou gaan. Hoezo? Welk voornemen? Ik geinde nog dat ik niet rook, maar het mocht niet baten, het was echt gelinkt aan het voornemen om af te vallen en ik kreeg een bericht met een referentie naar een link waarin vermeld stond dat dit het meest genoemde voornemen is. Nu, bij mij dus niet, althans niet nu en niet als voornemen wat ik ‘dit jaar anders doe’. Vind ik het dan echt allemaal flauwekul om voornemens te hebben? Nee, dat vind ik niet. Heb ik zelf dan geen voornemens? Jawel, die heb ik ook, meerdere zelfs! Waarom ik dan stel dat voornemens onzin zijn? Omdat een voornemen niet meer is dan iets wat je je voor-neemt, iets wat je wilt gaan doen, een wens, een uitspraak en ook nog niet meer is dan dat. Dit maakt voornemens weinig succesvol.

Wanneer zijn voornemens zinnig en effectief? Wanneer je deze koppelt aan een verlangen en hiervan een concreet specifiek doel maakt, waarvan je helder  hebt hoe het eruit ziet als je het gerealiseerd hebt en je weet welke stappen je hiervoor moet zetten om daar te komen. Er is veel onderzoek gedaan naar ‘succesvol zijn’ en dat werd veelal gemeten aan de hand van voornemens van mensen en of zij deze om konden zetten in positieve resultaten. Een van de uitkomsten is de kracht van het opschrijven van je voornemens. Wanneer je voornemens noteert als doelen worden ze zichtbaar en blijken ze per direct een grotere kans van slagen te hebben. Wanneer we succesvolle momenten hebben, worden we daar blij van en blij zijn draagt bij aan ons welzijn en aan onze vitaliteit. Je kunt je je dus voorstellen dat voornemens omzetten tot concrete doelen in veel van mijn gesprekken met klanten voorkomt en ik bij het horen van voornemens doorvraag en help ze te concretiseren tot doelen, zodat ze ineens  wel gerealiseerd kunnen worden.

Of het nu gaat om afvallen, stoppen met roken, meer bewegen, minder eten, sporten, het volgen van een opleiding, meer ontspannen, meer vitaliteit, etc.
Met onderstaande tips kun je je  voornemens tot een succes maken:

1. Schrijf je voornemen(s) op
Wanneer het zwart op wit staat heeft het voor ons een ander effect, dan wanneer het onuitgesproken en onopgeschreven in ons hoofd zit. Omschrijf en beschrijf je voornemens en neem wat je wilt serieus.
2. Noteer je voornemen vanuit de ik vorm en gebruik actieve werkwoorden.
Bijvoorbeeld: “Ik wil leren hoe….”
3. Formuleer het SMART:
– Specifiek en concreet: wat precies wil je bereiken, “Ik wil….”;
– Meetbaar: hoe kun je checken/zul je weten dat je dit bereikt hebt, hoe is het meetbaar, wat is dan bijvoorbeeld zichtbaar?;
– Alsof: doe eens alsof je dit voornemen al gerealiseerd hebt, hoe ziet het er dan uit? Hoe stel jij je de uitkomst voor? En hoe voel jij je dan?
– Realistisch: zorg ervoor dat het binnen je eigen mogelijkheden ligt om je doel te realiseren en dat het passend is in je dagelijkse gang van zaken.
– Tijd: koppel een begin en einddatum aan je voornemen. Maak een stappenplan met bijbehorende data, tijden.
4. Geef jezelf tijd en ruimte om je doel tot een succes te maken
De weg ernaar toe is minstens zo belangrijk om aandacht aan te geven dan alleen het einddoel. Het zijn de stappen die je zet die ervoor zorgen dat je er komt. Zet ze met aandacht. Weet waar je staat in je stappenplan en wat je volgende stap is
5. Beloon jezelf
Geef jezelf tussentijdse pleziertjes als stimulans om door te blijven gaan naar je einddoel. Neem deze mee in je stappenplan.

Succes hebben in wat je je voorneemt geeft je een goed gevoel en draagt bij aan jouw vitaliteit.
Kijk in de agenda van Inner Dreams naar workshops doelen stellen, droomborden maken en introductiecursus NLP, waarin je leert hoe je ook  gemakkelijker succesvol kunt zijn met jouw voornemens https://www.innerdreams.nl/agenda/