Arginine, ook wel een wondermolecuul  genoemd. In het kader van voeding & vitaliteit vertel ik graag wat meer over de stof L-Arginine, Arginine, welke de basis is van een van de voedingssupplementen waar met name sporters gebruik van maken.
Omdat ik las dat arginine echter ook effectief is bij immuunsysteem infecties trok het mijn aandacht en ben ik op 0nderzoek uit gegaan.

Wat is Arginine?  Dit is een van de voor ons meest belangrijke en nuttige aminozuren. Aminozuren zijn onze bouwstenen van proteïne en spierweefsel. Al onze fysiologische processen die te maken hebben met fysieke inspanning zijn nauw verbonden aan aminozuren.
Denk hierbij aan mensen met een actief leven of mensen die herstellend zijn van vermoeidheid of ziekte. Maar ook bij mensen die gaan voor vetverlies of krachttoename. Het zal je daarom niet verbazen dat aminozuren een belangrijke rol spelen bij de voeding van actieve mensen en sporters.
Het aminozuur Arginine speelt een rol spelen bij het functioneren van onze spieren, groei en ons afweersysteem reguleren en ondersteunen. Het is daarnaast ook belangrijk voor de mannelijke vruchtbaarheid.
Arginine wordt door het volwassen lichaam maar beperkt  aangemaakt en is onvoldoende voor ons als druk bezette mens. Daarom moet bij meer actieve mensen of herstellende mensen in de dagelijkse voeding (extra)  arginine aanwezig zijn. Ook bij kinderen is dit het geval, vanwege hun snelle groei.

Hoezo zorgt arginine voor meer energie?
Arginine speelt een belangrijke rol in de aanmaak van stikstofoxide welke voor bevordering en verbetering van onze bloedstofcirculatie zorgt. Erg belangrijk, want ons bloed is het transportmiddel van ons lichaam. De arginine is belangrijk omdat een stofje in de bloedvatwand hiermee voor  verwijding van de bloedvaten kan zorgen, mocht dit nodig zijn. Bijvoorbeeld als dit nodig is om de doorstroming te bevorderen en de bloeddruk te verlagen. Tevens verhindert het stofje dat er allerlei afvalstoffen aan de vaatwand gaan plakken, en voorkomt hiermee het dichtslibben van onze aderen. Het bloedvatenstel voorziet de organen van voedingsstoffen en zuurstof en elimineert afvalstoffen. Dit proces gaat continu door en je kunt je voorstellingen dat dit bij sporters van extra belang is dat het proces voldoende en goed verloopt.
Gezonde bloedvaten zorgen voor meer vitaliteit door het hele lichaam:
– Je krijgt meer energie
– Je vermindert bloedklontering (betere bloeddruk en bescherming hartinfarct)
– Je bent alerter
– Je organen functioneren optimaal
– Je lever wordt geholpen bij het uitscheiden van schadelijke stoffen
– Je afweersysteem werkt beter
– Je spieren groeien beter
– Je spijsvertering verloopt beter
– Je vruchtbaarheid neemt toe
Topsporters weten al jaren dat deze stof goed is voor de bloedcirculatie, zij gebruiken deze stof soms als extra hulpmiddel waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter naar de spieren kunnen worden getransporteerd en de prestaties kunnen worden verbeterd.
Een gezonde bloedsomloop zorgt er voor dat je je beter voelt en dat je er beter uitziet en dat zorgt er weer voor dat je beter presteert.
Voeding die van nature arginine bevatten zijn: rood vlees, vis, gevogelte, tarwekiemen, granen, noten en zaden, en zuivelproducten. Voorbeelden hiervan zijn rundvlees, kip, krab, watermeloen, spinazie, uien, champignons zilvervliesrijst, haver, zee-alg, soya, yoghurt, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, rozijnen, chocola, pinda’s en cashewnoten.
Eigenschappen van L-arginine zijn: opbouw van spieren, afvoeren van afvalstoffen en verbranden van vet, verbeteren van je immuunsysteem en de doorbloeding, wat allemaal een positief effect heeft op je algemene vitaliteit. Het verbetert daarnaast ook de kwaliteit van mannelijk zaad.

Lees voor aanschaf eerst hier onze productinformatie.