Zojuist lees ik mijn aantekeningen nog eens door van een seminar bij Nijenrode welke verzorgd werd door Dr. Jagdish Parikh. Het was een goedgevulde zaal en het bleek een inspirerende spreker te zijn die economie en spiritualiteit op nuchtere wijze weet te verbinden met elkaar. Ik genoot ervan en lees nu ook met plezier de aantekeningen terug.
Zijn slides waren kort, bondig en kleurrijk en zijn manier van vertellen beeldend, inspirerend en voorzien van voorbeelden uit het bedrijfsleven. Hij wist het publiek erbij te betrekken en zo kon ik op makkelijke wijze vragen stellen en horen wat er bij mede bezoekers leefde. Dr. Parikh wist met eenvoudige voorbeelden het belang uit te leggen van authenticiteit van werknemers binnen het bedrijfsleven en het belang hiervan voor de organisatie waarin zij werkzaam zijn.
Organisaties en bedrijven kunnen niet bestaan zonder de mensen die erin werken. In plaats van focussen op (alleen maar) de statische processen levert het veel meer resultaat op om de nadruk te leggen op de individuen die er werken en de kwaliteiten en krachten van deze individuen te optimaliseren.
Het gaat erom dat er bruggen geslagen dienen te worden in het bedrijfsleven. De bedrijfsprofielen staan vandaag vaak veel te ver van de mensen af die het werk moeten doen. Dit levert stress op en geen positieve sferen of resultaten.
Wanneer je de mensen leert met stress om te gaan, hun zwakke en sterke punten voor zichzelf in mee in kaart brengt en hun vervolgens begeleidt in hun proces naar eigen persoonlijke authenticiteit, , komen de kernkwaliteiten van de mensen meer en meer tot uiting. Mensen weer in contact brengen met wat ze willen en kunnen doen in plaats van wat anderen vinden dat ze moeten doen. Mensen laten doen waar ze goed in zijn, vanuit zichzelf, dit is wat bedrijven doet groeien.

Een ander woord wat ik vaak terug hoor is ‘congruentie’ en het belang hiervan voor mensen. Een verbinding tussen het ‘weten’ en het ‘kunnen’. Iets wat ik heel goed herken en standaard bij elke coaching meeneem dat ‘weten hoe het moet’, niet hetzelfde is ‘als het kunnen’. (Heb jij daar al ooit bij stil gestaan? “Weten is niet hetzelfde als kunnen!”). Als coach neem ik dit mee door balans te brengen tussen lichaam en geest. In zijn boek ‘Managing your self’ gaat dr. Parikh hier ook verder op in en legt de weg uit naar het ‘hoe’. Een belangrijk onderdeel wat ook in elke coachsessie aan bod komt en waardoor een follow up van een gesprek zo belangrijk is.

Dr. Parikh vertelt verder en laat nog meer eenvoudig uitziende en kleurrijke slides voorbij gaan., maar allemaal met een kernpunt erop die leiden tot de clue van zijn presentatie: “Leer mensen, managers zich meer bewust te zijn van hun eigen persoonlijke en unieke kwaliteiten en potentieel, waarna ze de vermogens ontwikkelen om zichzelf authentieker neer te kunnen zetten binnen de organisatie, zichzelf ontwikkelen en hiermee de organisatie/het bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen. Het is belangrijk dat in dit alles de eventuele veranderingen van het bedrijf of de organisatie worden meegenomen. De omgeving, het kader zijn van grote invloed op de behoefte en motivatie van iedere professional, manager.
Het is belangrijk voor de managers om hun loopbaanontwikkeling in evenwicht te brengen met familie. Ze moeten veiligheid, eenheid en harmonie kunnen ervaren om een duurzame persoonlijke groei en authenticiteit te kunnen ontwikkelen. Het past allemaal in mijn visie en werkwijze en ik vind het prachtig om zoveel te herkennen en zoveel bevestiging te horen van wat ik zelf al doe.

Wat ik meeneem zijn de overeenkomsten die ik bij mezelf en bij de professionals waar ik mee werk herken en die op gelijk niveau bij managers in elke laag van een organisatie voorkomen en invloed hebben op de vitaliteit:
– verminder je stress elementen
– het kader van je werkomgeving is het kader waarin evenwicht voor jou moet zijn. Weet wat het effect van je omgeving op jouw groei en persoonlijke ontwikkeling is
– zelfmanagement draagt bij aan een vrolijker, rustiger en vitaler leven
– zelfmanagement leert je beter om te gaan met stress, beter conflicten op te lossen, flexibeler om te gaan met veranderingen
– het leren managen van jezelf draagt ook bij in een betere communicatie wat je terugziet in de groei van vermogens om makkelijker en beter relaties op te bouwen en effectievere teams te bouwen en behouden.

Making your life vital, while making your living.

Dr Parikh is algemeen directeur van de Lemuir Group of Companies, een directeur van de Technova Group of Companies en Travel Corporation (India) Ltd. Hij is mede-oprichter van de World Business Academy (VS); Lid, Raad van Bestuur van het Asian Institute of Management (Manilla), oprichter voorzitter van het Centrum voor Executive Vernieuwing (Zwitserland) en Managing Trustee van de Stichting van het Onderwijs van India. Daarnaast is Dr. Jagdish Parikh is ook een centrale spreker op verschillende internationale conferenties.
Op zijn persoonlijke website vind je meer informatie, inclusief de mogelijkheid zijn cd en/of boeken te bestellen: http://www.cersite.com/