Vorige week woonde ik een bijeenkomst bij van de beroepsvereniging van Integrale Vitaliteitkunde. Al snel gingen er discussies en gesprekken rond over visie en missie van de vereniging en over de woorden “alternatieve zorg” of “complementaire zorg”.

Bij nader inzien vind ik de termen reguliere zorg en alternatieve zorg ouderwets en van een ander tijdperk dan nu. Met de kennis en mogelijkheden die wij nu tot onze beschikking hebben kan het toch niet meer zo zijn dat: dreamstimefree_197436
– wij of voor regulier of voor alternatief kiezen?
– wij nog denken dat als de dokter het zegt het zeker waar zal zijn?
– wij van artsen, coaches, chirurgen of therapeuten dezelfde kennis en vaardigheden verwachten?
– wij nog nooit van integrale of complementaire zorg gehoord hebben??!!!

Wat er nu in de praktijk gebeurt is dat een patiënt niet aan de arts verteld, of niet volledig verteld welke andere zorg hij/zij ontvangt, uit angst voor een negatieve reactie van de arts. Hierdoor krijgt de arts geen volledig beeld van wat de patiënt bezighoudt en doet. Dit kan mijn inziens nooit de bedoeling zijn. Het zou beter zijn voor de patiënt als de artsen weten waar hij/zij zich mee bezig houdt voor wat betreft zijn/haar ziekte.
Om te zorgen dat de arts hiervan op de hoogte is heeft de arts een open houding hiernaar nodig. Nog beter zou zijn als de arts een eigen netwerk heeft opgebouwd met hulpverleners, andere artsen, therapeuten of coaches die de arts kent en vertrouwt en die een aanvulling kunnen zijn op het eigen werk. Op deze manier kan de arts de patiënt zelf doorverwijzen als deze daar behoefte aan heeft, is de arts op de hoogte van alle activiteiten en is er volgens mij een beter beeld van wat de patiënt wil en doet omtrent zijn/haar ziektebeeld, waardoor de arts weer beter werk kan verrichten, toch?

Daar moet het wat mij betreft naar toe: SAMENWERKING IN HET BELANG VAN DE PATIENT!
Verschillende specialisaties die met elkaar een programma opstellen wat gericht is op herstel en genezing van de patiënt, klant gericht op optimale kwaliteit van leven!

Het is bekend dat muziek, licht of massage een versneld effect hebben op herstel;
Het is bekend dat voeding van belang is bij herstel;
Het is bekend dat ontspanning bijdraagt aan een betere nachtrust en een betere nachtrust aan sneller herstel.

Wil je meer weten, neem dan eens een kijkje bij het Memorial Sloan Cancer Centre in New York, een prachtig voorbeeld:
Gezond eten, welke voeding ondersteunt: http://www.mskcc.org/multimedia/eating-well-and-care (o.a. extra fruit, groente, vit C. D)
Van alternatief naar aanvullend: het effect van kruiden: http://www.mskcc.org/videos/playlist/understanding-herbs-and-botanicals-survivorship
Massage, wat ook door familieleden gedaan kan worden: http://www.mskcc.org/multimedia/touch-therapy-caregivers (De kracht van aanraking en het plezier dit te kunnen doen voor iemand waar je om geeft. Een heldere uitleg voor naaste van patiënten).
Zorg achteraf op de ontstane gedachten en herinneringen: http://www.mskcc.org/videos/playlist/discussion-about-post-treatment-changes-thinking-and-memorydreamstimefree_255334

Het begint met goede communicatie.  Al het personeel wordt hiervoor getraind en werkt samen, ongeacht hun specialisatie. Het centrum heeft hiervoor een eigen centrum en vertelt hier hun ervaringen en de meerwaarde voor patiënten. http://www.mskcc.org/videos/playlist/talking-your-medical-team-survivorship

 

Laten we voortaan samenwerken in het belang van de mensen waar we zorg voor willen dragen!

Laten we voortaan spreken over Complementaire zorg in plaats van Alternatieve zorg.