“ Druk-druk-druk op het werk, de laatste dingen nog afronden en de voorbereidingen klaarmaken voor de achterblijvers,  zodat zij je werk over kunnen nemen. Je hebt amper de tijd om je spullen voor jezelf en je kinderen in te pakken en hoopt dat je partner zelf voor het inpakken zorgt. Huis aan kant, koelkast leeg en ook nog even …..”

Herken je dit?
Zou je juist graag rustig op vakantie willen gaan in plaats van de helft ervan nodig te hebben om bij te komen van je vakantievoorbereidingen?

Dan zijn deze 7 tips uitermate geschikt voor jou:

1.       Verzamel informatie over je vakantiestek.

sandHeb voorpret en deel alvast je enthousiasme over waar je naar toe gaat. En wanneer je vooraf vertelt waar je naar toe gaat, krijg je vaak al verhalen, bezienswaardigheden, fiets- of wandelroutes of andere activiteiten van mensen te horen die er al geweest zijn of er ooit iets over gezien of gehoord hebben. Noteer dit in je agenda in de week van je vakantie en verzamel alvast informatie waar je blij van wordt als je hieraan denkt! Je kunt er ook alvast een apart vakantie notitieboekje voor aanschaffen, wat je in de vakantie dan weer kunt gebruiken voor leuke anekdotes, gebeurtenissen, ‘ to do’s, etc. Denk niet dat je het allemaal wel zult onthouden, want er komt zoveel voor en in je vakantie bij, dat dit zelden lukt.

2.       Maak een lijstje van acties en benodigdheden
Begin ruimschoots (en minstens 3 weken) voordat je op vakantie gaat alles wat belangrijk is voor je vakantie te noteren, zoals
–          Welke voorbereidingen zijn nodig voor de vakantie (visum, papieren, controles, inentingen, etc.)
–          Wat gaat mee op vakantie
–          Wie moet vooraf waarvan op de hoogte zijn
–          Wat dient er in en om huis nog gedaan te worden voordat je op vakantie gaat
–          Wat dient er op het allerlaatste moment nog gedaan te worden, nadat alles ingepakt is en voordat je vertrekt. Noteer dit duidelijk in een apart hoekje: “ check voordat ik echt vertrek….”

Heb hiervoor bijvoorbeeld een notitieblokje, waarin je continu aan kunt vullen wat je te binnen schiet en wat je op de dag van het echte inpakken als checklist hebt.

3.       Plan de voorbereidingstijd van je vakantievacation planning
Werk met tijdsblokken en reserveer voor je vakantie een aantal tijdsblokken voor wat je nog moet regelen voor je vakantie:
– noteer wat je nog moet halen, kopen en waar
– noteer wat je nog over moet dragen, hoe je dit gaat doen, wanneer en aan wie (werk en thuis, planten en dieren, etc.)
– noteer wanneer je van je familieleden verwacht dat zij zich gaan voorbereiden. Bespreek dit met hen en ook op welke wijze ze dit kunnen doen en noteer het (op de gezamenlijke kalender en/of in hun agenda). 

4.       Zie elkaar ook voordat je op vakantie gaat
Vaak is de tijd voordat je op vakantie erg druk en heb je moeilijker tijd voor elkaar, wellicht juist omdat je als zelfstandig professional zoveel af te ronden hebt en goed achter wilt laten. We denken dan in de vakantie wel de tijd te nemen om weer bij te praten. Wanneer je naast een partner ook nog kinderen hebt wil je samen genieten van je vakantie. Niet op je vakantie van allerlei verrassingen op de hoogte gebracht worden en bij wijze van de eerste paar dagen zelfs weer aan het samenzijn van het gezin moeten wennen. Juist dit laatste komt erg vaak voor. Partners die dan zien hoe de ander met de kinderen omgaat bijvoorbeeld of elkaar even ‘ bijpraten’ over de acties die ze genomen hebben, met wellicht alle gevolgen van dien. Dit soort verrassingen wil je niet op je vakantie. Zorg dat je voor dat je gaat zo goed mogelijk bijgepraat bent en van elkaars vakantiewensen op de hoogte bent.

5.       Plan je vakantie en plan je rust
Stem vooraf af wat je op vakantie wilt doen. Met hoe meer mensen je gaat hoe belangrijker het is dat je kenbaar maakt als er iets is wat voor jou echt belangrijk is om te doen of zien in deze vakantie. Ken je “ highlights” , plan deze voor jezelf, zodat het er zeker van komt!
Wanneer je weer fit en vitaal thuis wilt komen van je vakantie dien je jezelf tijd te geven om te wennen aan dit nieuwe ritme in jouw vakantie. Dit is geen werkritme, daarom heet het vakantie. Plan wat voor jou nodig is om weer fit en vitaal terug thuis te komen van je vakantie.

6.        Luister naar je lichaam
Op vakantie hebben we vaak een ander ritme dan thuis. We bewegen anders, slapen anders en eten en drinken meestal ook anders.

7.        Neem tijd en rust om thuis te komen
sunflowers
Zoals je het vertrek plant, zo kun je ook je thuiskomst plannen. Zorg voor een zo rustig mogelijke overgang vanaf je vakantiestek naar je werkhervatting. Plan tijd en geef jezelf in een rustig tempo de tijd alles van de vakantie thuis weer op te ruimen en je voor te bereiden op je werk. Dit hoeft natuurlijk geen week te zijn, maar 2 dagen is wel het minste. 1 dag voor het thuiskomen en uitpakken en 1 dag om enerzijds de vakantieresten op te ruimen en anderzijds alweer met 1 oog te kijken naar het werk. Als zzp’er vind ik 3 dagen ideaal. Dag 3 gebruik ik dan gedeeltelijk als kantoordag voor post, mail en administratie e.d., maar wel pas nadat ik relaxed en met een uitgebreid ontbijt ben opgestaan. Ideaal als het kan!

Met de souvenirs in het zicht kun je nagenieten van je vakantie en je relaxed voorbereiden op het werk dat weer komen gaat. Zo ga je ontspannen op vakantie en ontspannen weer aan het werk. Optimaal genieten met maximaal rendement!