beautiful-black-woman-glossy-makeup-29624918Een netwerkbijeenkomst heeft mij opnieuw aangezet te praten en kijken naar wat het verschil is dat het verschil maakt bij succesvolle en niet of minder succesvolle vrouwen. Ik dacht het eens te onderzoeken en op een rijtje te zetten zodat voor alle vrouwen succes mogelijk is!
Ik heb eens gekeken naar succesvolle zakenvrouwen en hoe zij hun leiderschap inzetten. Vrouwen als Hillary Clinton, Eleanor Rosevelt, Cleopatra, Nelie Smit Kroes, etc.

Vrouwen als leiders ontvangen vaak meer respect in hun positie dan mannen. Hebben beter ontwikkelde teams waarbinnen meer samenwerking en plezier aanwezig is. In een onderzoek van de heren Jack Zenger & Joseph Folkman is opvallend dat op de 16 door hen onderzochte leiderschapskwaliteiten vrouwen slechts op 1 vlak lager scoorden dan mannelijke leiders. Toch zien we nog steeds meer mannen dan vrouwen aan de top. Vrouwen zijn dus duidelijk niet minder succesvol, maar zijn vrouwen dan minder ambitieus?
Het vlak waarop vrouwen lager scoorden dan mannen is de ontwikkeling van strategische visie. Een van de gebieden waarin ik dit zelf bij vrouwen tegenkom is in het (niet) ontwikkelen van een strategische visie omtrent hun eigen loopbaan. Ik merk dat veel meer mannen dan vrouwen gewend zijn zich te richten op waar ze met hun carriere naar toe willen. Mannen doen dit bijvoorbeeld door regelmatig een deel van hun tijd en energie in relaties te steken die het succes van hun carriere zal ondersteunen. Vrouwen daarentegen hebben de neiging om hun energie in reeds bestaande relaties op hun werk te steken en het zo goed mogelijk te doen in hun huidige positie. Dit uit zich onder andere in hogere resultaten en prestaties dan bijvoorbeeld mannen op dezelfde werkplek. Logisch als ik naar de vraagstukken van mijn klanten met betrekking tot hun loopbaanontwikkeling terugkijk. Vrouwen kwamen veel vaker met de vraag hun huidige situatie te optimaliseren dan mannen (hoe kan ik het beter doen). Het lijkt erop dat vrouwen nog geloven dat als we maar gewoon doen en hard werken met goede resultaten we dan als vanzelf opgemerkt worden en promotie krijgen. Heel lang geleden werkte dat wel zo, maar niet meer. Mannen hebben dat wel al door als je het mij vraagt. Vrouwen lopen wat dat betreft wellicht wat achter. Niet zo vreemd als je bedenkt dat het pas net 50 jaar geleden is dat vrouwen zodra ze trouwden bij wet niet meer werkzaam mochten zijn en het nog geen 100 jaar is dat vrouwen in Nederland uberhaupt het recht hebben te mogen werken. De nasleep van die omgeving is nog steeds van grote invloed. Daar waar de invloed op de leefomgeving van vrouwen minimaal is zie je dat vrouwen veel sneller tot succesvol leiderschap komen en dit ook inzetten.

Wat me opvalt zijn de omgevingsfactoren bij succesvolle vrouwen. Zij zijn over het algemeen hoger opgeleid, hebben geen of geen thuiswonende kinderen meer, hebben een partner en een gelijkwaardige (sekse)rolverdeling of geen partner en hebben (betaalde) hulp in hun persoonlijke leefomgeving.*

Wil je weten wat het verschil maakt? Wil jij doen wat deze succesvolle vrouwen doen?
– combineren intuïtief denken naadloos met logisch denken
– hebben meer overzicht over de gevolgen van hun eigen handelen en dat van anderen
– denken meer na over de mogelijkheden van middelen waarmee ze resultaten kunnen bereiken
– hebben meer omgevingsbewustzijn en zien het effect van de omgeving op het gedrag van mensen hierin op zowel korte als lange termijn
– laten hun eigen geluk mee parten spelen en stellen grenzen hierin

De tips die jij toe kunt passen voor jouw pad naar een succesvolle zakenvrouw:
– ontwikkel je intuitie
– heb oog voor het totaalplaatje in de huidige situatie, voordat je gaat handelen
– heb oog voor hoe het totaalplaatje eruit komt te zien na het handelen van zowel jezelf als van anderen
– creeer meer en variabele opties, kansen, mogelijkheden voor je resultaten
– ken je plek en je doel en combineer het met zelfrespect en zelfwaarde

Succesvollbusiness_women2e vrouwen**:
73% werken meer dan 40 uur per week
9% van deze vrouwen heeft alleen een middelbare schoolopleiding, 45% van deze vrouwen heeft een universitaire achtergrond
33% van de vrouwen verdient meer dan €4000 bruto per maand (met name wanneer ze slim werken en zakelijk werken combineren)

 

Bronnen:
*  http://repub.eur.nl/res/pub/21904/De%20mannen%20achter%20succesvolle%20vrouwen_author_version.pdf
** http://www.vrouwen-ondernemen.nl/Columns/Columns/tabid/191/ArticleId/41/Viva-400-allemaal-unieke-vrouwen-41.aspx