Als professional kun je een druk en vol leven leiden. En voor wie chocolade gebruikt als welkome afleiding heb ik goed nieuws: de cacao van de chocolade is een fruit, een gezonde fruitsoort zelfs! En wanneer we dit (met mate) innemen is het zelfs erg gezond en versterkend voor onze vitaliteit!

Chocolade opent je hart cacao

Chocolade is van oorsprong bedoeld als liefdesvoedsel, vanuit het warme en ontspannen gevoel dat het bezorgt. De Maya’s zagen het als voedsel dat gezonden was door de goden. Het is ook lustopwekkend, energie verhogend. Beide aspecten zijn van belang en in alle tijden en met name drukke tijden kunnen ontspanning en energie extra plezierig zijn. Chocolade geeft een gevoel van plezier en brengt je op een positieve manier meer in verbinding met anderen. Het stimuleert en opent je hart, waardoor het makkelijker wordt jezelf te uiten.

Chocolade reinigt

Flavonoïden helpen planten te beschermen tegen milieu-toxines en eventuele schade te herstellen. Wij mensen lijken ook baat te hebben bij deze soort “anti oxidant”.

Flavanolen zijn de belangrijkste soort flavonoïde gevonden in cacao en chocolade. Behalve oxydatie kwaliteiten hebben flavanolen ook nog  invloeden op vasculaire gezondheid, zoals het verlagen van de bloeddruk, verbeteren van de bloedtoevoer naar de hersenen en het hart, en het maken van bloedplaatjes minder kleverig en kunnen stollen.

Antioxidanten verminderen en voorkomen de schade aan ons lichaam door schade veroorzaakt door vrije radicalen. Deze vrije radicalen komen vrij door normale lichaamsprocessen, zoals ademhaling maar ook van milieuverontreinigende stoffen, zoals sigarettenrook. Voldoende anti oxidanten voorkomt oxidatie van deze processen en beschermt je tegen bloed, hart-, vaatziektes en kanker. En dat is dan weer mooi meegenomen.

Chocolade voedt en stimuleert

Chocolade bevat verschillende stofjes die een oppeppend en opbeurend effect hebben, zoals:
Tryptofaan, een aminozuur dat voor serotonine aanmaak zorgt en een neurotransmitter is met een positief effect op o.a. je emoties.
Phenylethylamine, ook een neurotransmitter met positief effect op ons zenuwstelsel, waardoor we minder prikkelbaar zijn en welke ook voor ons verliefdheidsgevoel zorgt. (ook wel afgekort als PEA of ‘Lovedrug’)

cacao boomOnderzoeken suggereren dat vrouwen gevoeliger zijn voor de effecten van de verschillende stofjes die de chocolade bevat dan mannen. Het gaat dan met name om de stofjes phenylethylamine en serotonine, welke euforische gevoelens kunnen bezorgen. Phenylethylamine is bijvoorbeeld ook het stofje dat vrijkomt bij hardlopen, de zogenaamde ‘runners-high’. Beide stofjes stimuleren op positieve wijze de stemmingsgevoelens. Daarnaast heeft chocolade veel voor ons essentiële voedingsstoffen en mineralen zoals ijzer, calcium en kalium, magnesium en vitamines A. B1, C, D en E. Cacao is zelfs een van de hoogste natuurlijke bronnen van magnesium. En magnesium is een erg belangrijk mineraal voor ons lichaam. Een tekort aan magnesium kan veel verschillende klachtjes en klachten veroorzaken zoals hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, gewrichtsklachten en premenstruele spanningen (PMS).

Een opsomming waarom chocolade gezond is:
– het bevat veel liefdesstoffen
– het bevat zeer veel anti oxidanten (welke ons lichaam schoonhouden)
– bevordert een goede bloeddoorstroom
– verhoogt je concentratie en helpt je focussen
– het geeft je positieve stemmingen
– het verhoogt de creativiteit
– het vermindert stress en doet je ontspannen, het vermindert de druk op het zenuwstelsel
– geeft een gevoel van plezier en brengt je op een positieve manier meer in verbinding met anderen
– stimuleert en opent het hart, waardoor het makkelijker wordt jezelf te uiten
– het geeft veel energie, werkt sterk vitaliserend!

Chocolade is inmiddels over de hele wereld als een luxe, weldadig product gekend.
Later bleek dat chocolade in haar meest pure vorm niet alleen de liefde stimuleert, maar ons totale welzijn ondersteunt: emotioneel, mentaal, spiritueel en fysiek. Kortom: chocolade mag eigenlijk niet meer in ons dagelijkse voedingspatroon ontbreken.

Neem de cacao in de meest puur mogelijke vorm in voor het meest hoge effect. 25 gram pure cacao per dag (biologisch en minimaal bewerkte) geeft de hierboven genoemde effecten.
Neem de repen van minimaal 70% cacao (en laat de melk achterwege, want melk vermindert de mogelijkheid tot opname van de verschillende positieve stoffen van cacao) en neem dagelijks een stukje hiervan.

Mocht je ooit twijfels hebben bij een lekker stuk pure chocolade of cacao in de meest pure vorm, denk dan niet na en neem het er lekker van, het zal je goed doen!

Een dagelijks portie chocolade bij je ontbijt is een goed begin voor een vitale dag! cacao op handen gedragen

Bron: 1. 2. 3.