Fun ahead

Ons moderne en jachtige leven kan ons onder druk zetten, waardoor we amper nog tijd hebben om even stil te staan en plezier te maken…. Het aantal depressies en burn-outs zijn de laatste paar jaren niet zomaar toegenomen. Daar hebben we iets voor moeten doen of voor moeten laten.

Als volwassene zijn we het plezier maken zoals we dat als kind konden doen zo goed als verleerd. Weet je nog hoe jij vroeger na school met je vrije tijd omging? Wat had jij nodig om plezier te maken? De 30+ ers hoor ik vaak over hoe zij als kinderen graag buiten speelden, hutten bouwden, zich in legowerelden konden verliezen, de wereld van Barbie & Ken samenstelden en nieuwsgierig af en toe al met computerspelletjes aan de slag gingen. Wanneer ik ernaar vraag zie ik opnieuw de grote glimlach op hun gezichten verschijnen. Wanneer ik vraag wanneer ze dit gevoel voor het laatst gevoeld hebben, blijkt meestal dat het lang geleden is of dat ze zich het niet eens meer kunnen herinneren! Dat is toch wat!!

Wat het meest gemist wordt is het zorgeloos kunnen genieten en het ‘zomaar’ hebben van plezier om weinig. Bijvoorbeeld van spelen in de bossen, rennen omdat je er zin in hebt of een wedstrijdje doen op je fiets.
Als ik doorvraag en we uitkomen tot de essentie van wat het daadwerkelijk betekent om plezier te ervaren hoor ik antwoorden als: “dan voel ik me ontspannen”, “ik voel ik me gelukkig” en ook de woorden ‘vrolijk, ‘blij’, ‘zorgeloos’ en ‘tevreden’ kwamen voorbij.

Maak tijd voor plezier, want het leidt tot het ervaren van meer ontspanning, geluk, vrolijkheid, blijheid, zorgeloosheid en tevredenheid in je leven. Dat is wat ik uit jarenlange coaching wel kan concluderen en kan aanbevelen.

Neem eens even een paar minuten de tijd nu  en pak er pen en papier bij:
– noteer de momenten waar jij als kind plezier in had, waar jij gelukkig van werd.

En? Hoe is dat?

Je levensomstandigheden toen en nu zijn waarschijnlijk erg veranderd. Wat je als mens plezier brengt en waar je als mens gelukkig van wordt kan per persoon en per leeftijd en levensomstandigheid verschillen. De een is wellicht gelukkig geweest in een boomhut, de ander met een pop en weer een ander op de fiets of tijdens een gezamenlijke activiteit. Weer een ander ervaarde plezier bij het krijgen of hebben van een nieuw bezit, waarvan het plezier echter na verloop van tijd meestal weer afnam. Wat iemand een gevoel van plezier geeft kan per persoon verschillend zijn. Dat het hebben van plezier tot een vorm van gelukkig zijn leidt, lijkt voor iedereen zo te zijn.

Have seriously funMeer plezier maken leidt dus tot meer geluksgevoel. Wat houdt ons dan nu nog tegen om met elkaar meer plezier te maken en samen meer gelukkig te zijn?

Redenen om vanaf nu dagelijks meer plezier te maken:
-> Onderzoeken wijzen uit dat mensen die plezier ervaren 30% productiever zijn
-> Wanneer je plezier hebt, werkt dat aanstekelijk, je ervaart meer plezier en positiviteit
bij jezelf en je omgeving
-> Plezier hebben in de commerciële sector leidt tot meer verkopen (tot wel bijna 40%!)
-> Je hersenen maken verschillende stofjes aan, de zogenaamde endorfines, die ons ‘het houden van’ gevoel geven en ons meer in contact brengen met het hier en nu
-> Plezier bevordert creativiteit
-> Het vaker ervaren van plezier heeft een positief effect op je weerbaarheid en op je immuunsysteem

Genoeg redenen om vanaf nu dagelijks een portie plezier aan je leven toe te voegen. Plan het in als je er niet aan toe komt, blok “pleziertijd” in je agenda als je er in je dagelijkse gang van zaken niet aan toe kunt komen…..

En:remember to have fun
– geef eens wat vaker een glimlach weg en heb plezier in de reactie die je terugkrijgt
– lach hardop en net zo lang totdat je er echt van moet lachen, het heeft effect!
– neem een glimlach op je gezicht tijdens wat je doet en merk dat veel je gemakkelijker af gaat

Ik wens je een plezierige week en lees graag over jouw ervaringen met plezier