Gelukswensen zijn over heel de wereld bekend. En elk werelddeel heeft daarin eigen

symbolen, gebruiken en rituelen. Soms gaat het  om de vorm, zoals bijvoorbeeld bij een kruis. Hierbij is de vorm belangrijker dan waarvan het gemaakt is. Andere keren gaat het juist meer om de grondstof van het product en zijn er verschillende aanverwante vormen, zoals bijvoorbeeld bij een gelukspoppetje. Hierbij gaat het om de bamboe waarvan het gemaakt is, omdat bamboe geluk brengt.

Het nieuwe jaar is gestart en ik wens je een gelukkig nieuw jaar!
Maar waarom wensen we elkaar geluk? Waarom nu? En bovenal: wat is geluk?
Geluk, zo zegt het woordenboek betekent: voorspoed, welzijn, een gunstig verloop van je omstandigheden.

Wanneer we elkaar dat toewensen is dat dan een actieve vorm van geluk of een passieve vorm van geluk?
Gaat het om de gelukswens dat het ons aan komt waaien of dat we zullen slagen in het realiseren van onze doelen? Of is het juist dat je niet hoeft te kiezen tussen beide, maar dat je mag genieten en tevreden mag zijn met hoe het op je pad komt?

Dat het een ander ons toewenst is 1. Dat we het onszelf toewensen is 2 en blijkt een heel ander traject te zijn. Herken je dat? Dat je het voor anderen veel gemakkelijker kunt wensen of zelfs kunt doen (of laten) dan voor jezelf?
Maar juist wanneer we zelf gelukkig zijn kunnen we veel meer hebben van anderen, zijn we toleranter, lachen we meer, hebben we meer energie, lukt ons meer, kortom: we ervaren meer voorspoed als we onszelf toestaan gelukkig te mogen zijn. Dat dit niet voor iedereen even eenvoudig is kan ik inmiddels volmondig en zowel van zien en horen als vanuit eigen ervaring bevestigen.
Een nieuw jaar wil zeggen dat er een ander, ouder jaar aan vooraf is gegaan. Het is de mens eigen makkelijker bezig te kunnen zijn met wat minder goed, slecht ging dan met goed gaat. Een verandering, wisseling, jaarwisseling geeft ons de fysieke, emotionele en mentale mogelijkheid ons van oud zeer, oude patronen te mogen ontdoen en onszelf en anderen nieuwe kansen, met nieuw geluk te gunnen. Het geeft weer ruimte voor nieuwe energie en dat bevordert onze vitaliteit!

Om je ook dit jaar met vitaliteit op weg te helpen geef ik je hierbij 9 x op wereldse wijze geluk met:

1. het klavertje 4
Het klavertje 4 komt minder vaak voor dan het klavertje 3. Het wordt als een westers symbool gezien dat als je het vindt en bij je draagt het je geluk zal bevorderen.

2. Chinese rode lantaarns
De Chinese lantaarn is rond en rood en staat symbool voor de zon die alles rijkelijk kan laten bloeien. Met het aansteken van de lantaarn wordt het je toegewenst, vraag je erom dat het naar je toekomt.

3. het lieveheersbeestje
e mooie naam ‘ladybug’ draagt het lieveheersbeestje in het Engels. We kennen haar als symbool voor zinloos geweld. Van oudsher  wordt dit beestje beschouwd als een voorbode van geluk en voorspoed. Wanneer het op je pad komt, zal het je bevrijden van je dagelijkse problemen. Een lieveheersbeestje aan je zijde zal je dag ophelderen, geeft je geduld met mensen om je heen, en verlicht en vermindert bovenal je dagelijkse lasten.

schildpad inner dreams 4. schildpadden
Ik vind het prachtig hoe deze dieren symbool mogen staan voor de oermoeder en voor Moeder Aarde. Daarnaast mogen ze ook symbool staan om je een lange levensduur toe te wensen.
Van schildpadden wordt ook gezegd dat zij een verband tussen hemel en aarde kunnen leggen en voorspellingen kunnen uiten. Dit maakte hen logischerwijze een natuurlijk onderdeel bij waarzeggerij.

5. het hart
Uitingen in de vorm van een hart duidt het op het fysieke hart, wat voor verschillende zaken symbool kan staan. Overeen komt dat het symbool voor onze basis staat: in het christendom, wordt het hart gezien als een representatie van onze basis in liefde en wijsheid. In Egypte is het hart gezien als het centrum van onze basis in de vorm van psychische energie en men dacht dat dit centrum macht over de invloeden van zwarte magie kon hebben. De islam beschouwt het hart als de basis van het denken. Wanneer je een hart ontvangt wordt je naast geluk in de liefde dus ook nog wijsheid, psychische energie en goed denken toegewenst.

6. hoefijzers
Een hoefijzer symboliseert geluk en vruchtbaarheid. De hoefijzers hebben associaties met de kracht en betrouwbaarheid van het paard. Het hoefijzer kent verschillende betekenissen, afhankelijk van de positie: in een rechtopstaande positie, staat het symbool voor de maan en naar beneden staat het symbool voor de baarmoeder. Voor de Grieken, symboliseert het de wassende maan, die gezien werd als een symbool van vruchtbaarheid.
Een hoefijzer aan je huis beschermt je huis en land tegen vreemden en ongeluk. De “U”-vorm zal veel geluk voor je opvangen en vasthouden. Een ander gezegde zegt dat jet het juist andersom moet hangen, zodat het geluk als een douche over je heen kan komen.
Hoe je het ook ophangt, het brengt je sowieso geluk.

7. het getal zeven
In heel veel culturen en religies komt het getal ‘zeven‘ terug als een geluksgetal.
Zeven vertegenwoordigt zelfopoffering en een hogere deugd in religie. Het komt regelmatig in teksten terug: 7 lampen van de tempel, 7 wijze en 7 dwaze maagden, en Christus ‘spijziging met 5 broden en 2 vissen. 7 religieuze gaven:  wijsheid, begrip, eer, glorie, zegen, kracht en goddelijkheid.
Zo worden er ook bijzonderheden toegekend aan het 7e kind van het 7e kind:  de 7e zoon van een 7e zoon heeft de kracht van genezing en de 7e dochter van een 7e dochter heeft de gave van het interpreteren van dromen.
In de mythologie van Japan, zijn er ook 7 Goden van Fortuinen in sprookjes kennen we natuurlijk ook nog sneeuwwitje en haar 7 dwergen of de boze wolf en zijn 7 geitjes.

8. een regenboog
Wanneer ikzelf de regenboog zie heeft deze voor mij een persoonlijke herinnering aan een overleden familielid, omdat de regenboog zich liet zien op het moment dat mijn oma haar laatste adem uitblies. Mijn oma was een actieve vrouw richting de gemeenschap om mensen op hun pad van geluk te houden of te brengen.

regenboog inner dreams Hoe mooi is het vervolgens dat de regenboog symbool staat voor geluk, omdat we voor zover ons bekend is aan het eind van deze regenboog de pot goud zullen vinden die alles voor ons mogelijk maakt.

 9. barnsteen, amber
barnsteen inner dreamsDeze steen ontstaan uit hars, is nu versteend hars en wordt ook wel barnsteen genoemd. Dat versteende hars is afkomstig van coniferen (naaldbomen) die miljoenen jaren geleden leefden. In dat hars kunnen soms nog insecten uit die periode vastzitten. Amber in de zon geeft prachtige kleuren en zo werd gedacht dat deze steen een afspiegeling of stukje van de zon was met de macht om geluk te brengen.
De Grieken noemden dit Amber “elektron”,  wat ons vervolgens het woord voor elektriciteit bezorgde. De steen heeft ook de mogelijkheid om vonken te veroorzaken wanneer ze hard tegen elkaar gewreven worden. Ook dit kan meespelen in waarom veel mensen deze steen als een geluksbrenger hebben overwogen. In het oosten wordt ook het verbranden van amber als wierook ingezet als bescherming tegen boze geesten, zodat het geluk vrij kan toestromen.

Geluk hebben en het toe kunnen laten leidt tot gelukkig zijn: tevreden zijn, genieten en meer positieve emoties ervaren.

Dit zijn elementen die een basis vormen bij vitaliteit. hart inner dreams

De daad bij het woord voegend wens ik zowel jou als mezelf heel veel geluk toe!