letterlijk geknaktKen je de uitspraak “Ik voel me gebroken”?

De synoniemen die ik hiervoor in de woordenboeken vind zijn: 1) Aan/in stukken Gescheurd 2) Kapot 3) Stuk 4) Geknakt 5) Verzwakt, 6) Afgepeigerd 7) Aan diggelen 8) Diep bedroefd 9) Defect 10) Gebrekkig 11) Geruïneerd 12) Geradbraakt 13) Krachteloos 14) Mak 15) Mat 16) Moedeloos 17) Niet heel 18) Onthutst 19) Terneergeslagen 20) Uitgeput 21) Uitgeteld 22) Vermoeid

Ik hoor de uitspraak “Ik voel me gebroken” regelmatig bij klanten terug en voel mezelf nu ook zo. Dubbel gebroken door 2 verschillende gebeurtenissen:
Letterlijk in het fysieke, omdat ik 2 gebroken tenen heb en me nu geen geheel voel. Ik zit anders, lig anders, loop anders en ben me hier bijna continu bewust van. Al is het maar, omdat het wankelen, hinkelen en met 1 kruk lopen ook voor spierpijn zorgt, waardoor ik inmiddels veel meer voel dan alleen mijn tenen.geknakt
Figuurlijk in het emotionele, omdat ik soms boosheid voel over dingen die nu niet lukken en verdriet voel omdat ik onlangs opnieuw met een afscheid geconfronteerd ben en me dat een diep bedroefd gevoel bezorgt, me onthutste en me af en toe uit mijn kracht kan halen.
In het mentale, met allerlei gedachten over de patronen die ik bij mezelf ontdek en die ik nu ‘moet’ doorbreken of los moet laten. Het verlies roept ook weer herinneringen aan andere verliezen op, wat ook weer een beetje effect kan hebben op mijn concentratie.
In het spirituele, omdat het me een gevoel van afgescheidenheid bezorgt: een definitief afscheid van een naaste en een tijdelijk afscheid van mijn dagelijkse gang van zaken.

Wanneer we ons letterlijk of figuurlijk “gebroken” voelen, ongeacht in welke variant dat is, voelen we dat altijd terug in het fysieke. Pijn, verdriet en angst kosten energie en maken ons moe, doen onze kracht en moed afnemen en hebben op dat moment impact op onze vitaliteit, onze levensenergie.

Wanneer we plotseling met iets te maken krijgen dat ons doet ‘knakken’ schiet onze psyche ons te hulp met het beschermingsmechanisme van ontkenning: 
– het zal wel meevallen;
– ik heb die extra hulp niet nodig;
– ik kom er wel weer overheen;
– er zijn mensen die het erger hebben;
– etc.

gebroken hartWanneer onze psyche denkt dat we de emoties die ermee gepaard gaan aan kunnen, komen deze beetje bij beetje tot ons en niet eerder. Op deze manier worden we beschermd tegen de mogelijk pijnlijke emoties en gedachten die hiermee gepaard gaan. Van jongs af aan zorgt onze psyche, onze hersenen al op deze manier voor ons. Als het teveel is om aan te kunnen wordt het vervormd of voor ons bewuste verborgen. Het wordt opgeslagen in het onbewuste en is altijd terug te vinden in het fysieke: in spierspanningen, houdingen, verkrampingen, etc.

Ons lichaam slaat ervaringen op en is zodoende een drager van informatie wat bruikbaar is voor onszelf als we het bewust waar kunnen nemen voor reflectie, bewustwording, maar ook tijdens coaching waarbij vaak veelvuldig gewerkt wordt met het onderbewuste.
De non-verbale elementen spelen een belangrijke rol in zowel coaching en zijn ondersteunend aan onze communicatie.

Zo werkt het andersom ook dat communicatie ondersteunend is aan hoe wij ons voelen, denken en willen gedragen of uiten.
Vanuit coaching onderzoek ik de samenhang tussen het verbale en het non-verbale; het doen, denken en voelen en op deze manier komt de zin “ik voel me gebroken” in een heel ander daglicht te staan.

Via verschillende coachingsmethodieken waaronder Body & Mind Language onderzoeken we samen hoe voor jou het verbale en non-verbale met elkaar samenhangen binnen jouw stagnatie, probleemsituatie. Hierdoor ontstaat ruimte voor meer vitaliteit, meer levensenergie.

Wat is voor jou een passend moment voor de zin “Ik voel me gebroken”?  Wat zijn bij jou dan jouw gevoelens, gedachten en gedragingen?
En wat doet het dan voor jou om deze zin hardop te zeggen?

 

Deze blog is verbonden aan het blog “De wereld van automatismen op zijn kop” en kort erna geschreven.