Loom hartje

Loom hartje

Knikkers, Loloballen, Tamagotchi, Pokemon, Flippo’s en Scoubidou gingen de huidige rage van Loomen voor. Met loomen worden er vooral armbandjes gemaakt, maar ik heb wel gezien dat er veel meer mee kan!. Een mengeling van gekleurde elastiekjes die je met een haaknaald en eventueel een haakbord aan elkaar knopt. Ook vorken, vingers en potloden zijn bruikbaar als basis om de elastiekjes op te bevestigen.
Het is een vindingrijke en creatieve rage welke over is komen waaien uit Amerika, waar het in 2013 al een grote rage was. Wat het haken met elastiekjes en het dragen van loomarmbandjes zo enthousiast maakt? Dat is eigenlijk onbekend…. Volgens Fred van Raaij, hoogleraar economische psychologie verbonden aan de Universiteit van Tilburg, is een hype niet te voorspellen. Vaak berust het success op toeval, maar is in ieder geval bij elke rage wel een vorm van aantrekkingskracht actief!

Toen ik dat hoorde en veschillende rages op een rijtje ging zetten, ben ik gaan kijken of ik daar iets in kon vinden. Bij een rage hoor ik enthousiasme en enthousiasme en plezier zijn onderdelen die bijdragen aan vitaliteit!
De enige overeenkomst die ik kon vinden is dat het een bepaalde vorm van actie vraagt om tot dit gevoel van plezier of enthousiasme te kunnen komen. Wanneer aan deze actie een intrinsieke motivatie verbonden is, zie ik wel dat rages langer aanhouden. Wanneer er veel mensen mee blijven doorgaan, omdat het doen ervan hen zelf iets opbrengt (bijvoorbeeld een gevoel van plezier of rust) blijft het artikel in het assortiment bestaan. Ik verwacht dat dit met Loomen het geval zal zijn!

Wat mij opviel bij het maken van deze armbandjes, is dat er een repeterende manier van doen in zit. Het vraagt soms veel en soms weinig concentratie. Je kan het gezellig samen, tegelijkertijd doen, maar je het kan het ook gemakkelijk alleen onder het genot van een drankje en je favoriete muziek doen. Het is gemakkelijk te verplaatsen, mee te nemen en overal uit te voeren. Volgens mij zijn dit niet alleen elementen van deze rage, maar elementen van wat je kan doen om je vitaal te voelen: doen waar je je goed bij voelt, op plaatsen en met mensen die jou vrolijk stemmen! Daarnaast zie ik de kracht van herhaling terug: het bevordert rust. En dat is een belangrijk onderdeel van vitaliteit!  Deze Loom armbandjes zou wel eens Speelgoed van het jaar 2014 kunnen worden!
Youtube staat vol met filmpjes “How to Loom”  en er zijn veel nieuwe websites met uitleg en een webshop.

loom dolfijn

loom dolfijn

Net als haken is ‘ Loomen’ een inspanning die rust en gezelligheid bevordert. Vroeger zat je met elkaar aan tafel te haken en tegenwoordig zie ik meisjes (en vrouwen) met hun vriendinnen ‘ loomen’. Ik zie veel mensen, jong en oud, actief met deze arbmandjes, enkelbandjes, ringen en andere creatieve ontwerpen! Iedereen kan het, het geeft snel resultaat en dus snel voldoening! De herhalingen bevorderen rust en bij grotere projecten zie ik de meditatieve effecten ervan ontstaan.

 

Wat ik zelf ontdekte en terug hoorde:
– we kletsen gezellig samen;
– mijn hoofd komt er van tot rust;
– ik kan eindelijk ook eens creatief zijn;
– het is zo leuk om te doen;
– het is goedkoop en iedereen kan het!

Ik denk dat ik wel weet wat er deze zomervakantie gedaan gaat worden.  Ik zeg ‘ Loom ze’ 😉

 

Fotobron: www.loom.nl