Afgelopen weekend straalde het in Veghel! Het was er kleurrijk, muzikaal, artistiek, gezellig en druk!
Hiervoor zijn enorm veel vrijwilligers in de weer geweest, dag en nacht en met bloed, zweet en tranen….

Fabriek Magnifique 2014 Foto Laurens Fleuren

Fabriek Magnifique 2014 Foto Laurens Fleuren

Samen met mijn partner zijn wij 2 van die vrijwilligers geweest en we hebben op meerdere fronten een bijdrage kunnen leveren op het gebied van ICT, Marketing & Communicatie. En we zijn 3 dagen volop actief geweest. Ik had verwacht dat maandag of dinsdag de klap wel zou komen van de vele inspanningen en de korte nachten, maar het tegenovergestelde was waar en mijn energie herstelde zich snel. Ik heb genoten van wat ik heb gezien en gehoord op Festival Fabriek Magnifique en mijn inspanningen en activiteiten met plezier uitgevoerd voor #famFM14 zoals het festival in de online stream ging.
Met vermoeidheidservaringen uit het verleden stemde mij dit niet alleen zeer vrolijk en tevreden, maar gaf het me ook een beetje een verrast gevoel. De inspanning was namelijk echt proportioneel hoog in vergelijking met mijn andere werkdagen en de vermoeidheid erna extreem laag!
Dit mag wat mij betreft vaker, dus… wat maakte het verschil? Was dit alleen bij mij? Bij ons? Of was het ook bij vrijwilligers van de artiestenbegeleiding, horeca, media, locatiemanagers, opbouw, etc. zo zijn? Ik heb natuurlijk ook verhalen van vermoeidheid of stress gehoord, maar toch leek dat tijdens dit weekend en erna voor velen van ons weggeëbd te zijn. Wat was dit? Er was echt hard gewerkt en sommige dingen gingen leuk en gemakkelijk, maar andere dingen toch echt niet. Wat maakte het verschil? Als vitaliteitscoach werd ik nieuwsgierig hoe het bij andere vrijwilligers van Fabriek Magnifique was.

Ik ging op onderzoek uit, vroeg anderen hoe zij ervoor stonden qua energie en ontdekte de geheimen van de Vitale Vrijwilligers:

Fabriek Magnifique foto Bart Heesen

Fabriek Magnifique foto Bart Heesen

1.  Doe wat je leuk vindt en heb een plan van je activiteiten
2. stel prioriteiten, houd focus hierop
3. stel grenzen, geef deze tijdig aan: blijf trouw aan jezelf
4.  neem op tijd je rustmomenten, voor jezelf en met elkaar
5. wat er ook gebeurt, blijf ademen, drinken en eten
(en houd bij voorkeur een lage, rustige ademhaling)
6. werk samen, heb contact/verbinding, stem af en communiceer
7. heb plezier in wat je doet en lach!

Fabriek Magnifique 2014 Colourfull Carpet Carin Simons 'It's all about connection'

Fabriek Magnifique 2014 Colourfull Carpet Carin Simons ‘It’s all about connection’

De laatste is van essentieel belang en wordt volgens mij vaak vergeten. Er wordt veel gedacht in moeten en dat ontneemt het plezier, wat meer energie kost en dat is jammer.

Bovenstaande punten heb ik zelf toegepast en herkende ik als overeenkomsten met andere vrijwilligers die na het festival wel moe, maar niet extreem vermoeid waren.

Heb jij binnenkort een inspannende activiteit? Neem bovenstaande 7 tips mee en laat hieronder een reactie achter over jouw ervaringen.

Alvast een mooie week gewenst met veel passie & plezier! in je activiteiten. Blijf trouw aan jezelf en volg je verlangens en je dromen!