_thumb_Broodfonds_ISS_een_Hit
Al vaker was de naam “broodfonds” aan me voorbijgekomen, maar een werkelijk onderzoek had ik mij nog niet gewijd…..
Tot een paar weken geleden! Met een informatie-avond op maandag 17 november in Veghel tot gevolg 🙂

Als zelfstandig ondernemer weet ik dat een vangnet belangrijk is. Zelf organiseren en vertrouwen hebben in je eigen zaak is belangrijk. en eigenlijk ging ik er altijd vanuit dat ik het niet nodig zou hebben. Tot een paar jaar geleden het tegenovergestelde waarheid bleek en ik mijn werk niet volledig uit kon voeren. Het bijkomende resultaat was inkomstenderving en met mijn eigen vangnet aan de slag.
En ik kan je zeggen, dat ik toen pas ontdekte of ik mijn zaken goed geregeld had ja of nee. Het was een ja, voor mij, omdat ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb en reserves opbouwde. Maar ook een nee, omdat deze niet mijn volledige inkomensderving dekte en mijn reserves niet alles blijvend konden dekken. Ik zag dat ik op mijn eigen opgebouwde vangnet inteerde en inteerde. Er ontstonden geen extra problemen, gelukkig, maar het heeft mij toch aan het denken gebracht. Want wat zou er gebeuren als ik wel volledig uit zou vallen? Hoe groot moet mijn eigen vangnet zijn om dat op te vangen? Over welke periode heb ik het dan? En bij wie kan ik dan terecht om mij als eenpitter te laten ondersteunen? Voor wat betreft de werkwijze en het contact vanuit de arbeidsongeschiktheidsverzekering heb ik niets negatiefs te melden, integendeel. Maar het was voor mij een onbekende en letterlijk een ondersteuner die ver van me afstond. Er waren collega’s waar ik aan over kon dragen, dat was fijn, maar toch miste ik iets….
Een verhaal van een collega ondernemer die wel volledig uitgevallen is en mij zijn verhaal deelde bracht mij in actie toen de naam ‘broodfonds’  opnieuw aan mij voorbij kwam. Wat was dit ook alweer? Sluit het aan bij mij? Nog geen 2 dagen later ben ik met een relatie in gesprek die me vertelt dat hij in een broodfonds in Den Bosch zit en wat zijn positieve ervaringen daarbij zijn. Hoe toevallig kan het zijn! Ik heb me direct aangemeld voor een informatie avond en het sprak me zo aan, dat ik het ook graag voor mij en mede zelfstandigen in Veghel initieer, want

Ja, het sluit aan bij mij als zelfstandige: 
– samen met collega ondernemers creëren we een vangnet met en voor elkaar
– het is een concept op basis van vertrouwen en een samenwerkingsverband
– het is geen vervanger van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar wel een aanvulling / arbeidsongeschiktheidsvoorziening
– er is ondersteuning vanuit nabijheid en uit de regio
– het is juridisch, belastingtechnisch goed doordacht en sluit aan op mijn wensen en behoeften als ik uitval
– er zijn geen uitsluitingen
– er zijn geen extra, hogere kosten of premies als je al ooit een operatie of ziekte hebt gehad
– het is voor de korte termijn van ziekzijn een beter alternatief. Mede als je ook kosten maakt met huur/hypotheek van een pand

Het concept voor het broodfonds is voor het eerst uitgezet in 2006 voor en door ondernemers Jaap van Leeuwen, Lars Tempelman en Haiko Liefmann en vanaf 2009 verder ontwikkeld vanuit de De BroodfondsMakers Coöperatie, die nu bestaat uit André Jonkers, Biba Schoenmaker en Haiko Liefmann.

Per 01 oktober is de stand van broodfondsen:

  • Aantal groepen: 113
  • In hoeveel plaatsen: 64
  • Broodfondsen in oprichting: 20
  • Totaal aantal deelnemers: 3954

 

Er zijn meerdere groepen in oprichting en er komen wekelijks verzoeken tot oprichting bij, waaronder in Veghel! Hier houden we maandag 17 november een informatie avond over. Inloop vanaf 19.00 uur en aanvang om 19.30 uur. Toegang is kosteloos.

-> meer informatie over het broodfonds
> meer informatie over de informatieavond in Veghel, voor ondernemers uit Veghel e.o.

 

Broodfonds twitter; @broodfonds
Broodfonds facebook: https://www.facebook.com/Broodfonds 

Klik hieronder voor een artikel uit New Financial Magazine “Samen redzaam met broodfonds”
[purchase_link id=”1846″ style=”button” color=”white” text=”Bestellen”]