Artikel BD 14112014 broodfondsHeb jij keuze in je arbeidsongeschiktheidsvoorziening? Ik wel!

Broodfonds Veghel i.o. “In Oprichting” dat is wat Broodfonds Veghel sinds de laatste bijeenkomst is. Hiervoor hebben we minimaal 25 leden nodig, we zitten inmiddels op 2/3, dus dat gaat goed.
In een eerder blog schreef ik al over het broodfonds en de informatie avond die we op 17 november gingen houden.

Nu kan ik schrijven over de succesvolle informatie avond en een 2e, laatste informatie avond op maandag 15 december.
Dat het onderwerp ziekte, arbeidsongeschiktheid, uitval leeft is duidelijk. Er is veel publiciteit geweest, onder andere in de lokale kranten van Veghel en Uden en 2 volle pagina’s in het Brabants Dagblad. Het levert veel gespreksvoering op. Onder andere dat het concept vroeger ook bestond in de vorm van een “Veefonds” Bij iemand van jullie bekend? Het doel was dat boeren elkaar hielpen en ondersteunden als een boer door ziekte of sterfte van zijn vee schade opliep. Ik vind het een goed en mooi vergelijk.

Een aantal citaten die ik in de afgelopen weken hoorde:
– “Eindelijk ook een optie voor mij als zelfstandige!”
– “Mijn huidige AOV kan ik met mijn risicovolle beroep eigenlijk niet betalen, maar tegelijkertijd ook niet missen!”
– “Wie mag toegelaten worden en wie controleert dat? Je kan toch niet verwachten dat mensen dat zelf doen?”
– “Verzekeringen zijn gebaseerd op angst! Geweldig te horen dat er eindelijk een concept bestaat gebaseerd op vertrouwen!”

Tegelijkertijd kan ik me met de laatste 2 zinnen voorstellen dat Broodfonds daarmee ook niet voor iedereen geschikt is. En dat is ok. Iedereen heeft eigen behoeftes en dat ze anders zijn wil niet zeggen dat ze fout zijn. Het is fijn dat er keuzes zijn, daar houd ik persoonlijk van! 🙂

Ik vind het fijn dat ik zelf kan kiezen, het geeft mij het gevoel dat ik als mens voor vol wordt aangezien. Ik vind het fijn als de keuzes voor mij als zelfstandige niet voor mij worden gemaakt. Niet op basis van uitsluitingen, extreme controles, herstelde ziekte-ervaringen uit het verleden die je toch in een (voor mij ongewenst) hokje duwen, mijn geslacht of risicofactoren door voorouders al dan niet gebaseerd op afkomst of cultuur.
Natuurlijk is deze manier van werken ook op basis van ervaringen opgesteld, maar dat zijn niet mijn ervaringen! Mijn eigenwijsheid gaat graag op zoek naar eigen ervaringen en anders naar ervaringen die overeenstemmen met wat ik belangrijk vind in mijn leven: vrijheid, plezier, verbinding, liefde!

Dit is wat ik anderen ook gun:
– keuzes creëren;
– vrijheid ervaren om te kunnen (blijven) doen wat belangrijk is in jouw leven!

Voor wat betreft de wereld van verzekeraars en de groei van Broodfondsen: Het een kan het ander versterken en/of aanvullen. In een samenwerking met verzekeraars komt voor een veel grotere groep mensen (lees zzp’ers en zelfstandigen) een AOV binnen handbereik. Wordt het überhaupt een reële optie om voor deelname aan een AOV te kiezen. En dat is waar het volgens mij over moet gaan: Dat het tot ieders keuzes als zelfstandige behoort om je te kunnen verzekeren!!

Wil je je aansluiten bij Broodfonds Veghel? Kom dan maandag 15 december naar de bijeenkomst. Meld je aan via een mail naar leonne@innerdreams.nl of info@broodfonds.nl en ontvang de uitnodiging met verdere informatie.