hart inner dreamsStress, vermoeidheid en klagen, het lijkt wel of heel Nederland er last van heeft!
Volgens cijfers (gebaseerd op de NEA en WEA Nationale en Werkgevers Enquête Arbeidsomstandigheden van 2013) heeft bijna 1 miljoen Nederlanders last van burn-out verschijnselen door stress. Ondervraagden geven aan dat werkdruk de minst aanwezige reden is van de burn-out verschijnselen maar het gevoel er alleen voor te staan. Thuis en/of op het werk. Het gebrek aan saamhorigheid, vertrouwen en veiligheid. Het gemis aan sociale steun door naasten, collega’s of leidinggevenden. Het creëert spanning en brengt mensen uit balans.

We willen als mens gezien en gewaardeerd worden. Het is een menselijke deugd.

Wat werkt tegen ons en wat helpt ons? Het stresshormoon Cortisol is vandaag de dag veel aanwezig in ons bloed. Door stress situaties thuis, op het werk, maar ook door de toenemende druk die we ervaren. We piekeren veel, zitten constant in ons hoofd en vinden het moeilijk rust te nemen en te ontspannen.
Een onderzoeksteam onder leiding van Sheldon Cohen heeft uitgewezen (Carnegie Mellon Universiteit) dat chronische, psychologische stress in direct verband gebracht kan worden met het verlies van lichaamskracht.
(Gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences, het onderzoek toont voor het eerst de  effecten van psychologische stress op het vermogen van het lichaam).

Nieuw onderzoek, onder leiding van Sheldon Cohren, toont aan dat de tegenhanger van cortisol, oxytocine het immuunsysteem versterkt, de lichaamskracht weer toe laat nemen!

Oxytocine maken we aan wanneer we aangeraakt worden, letterlijk en figuurlijk. Door onszelf of anderen. Een knuffel, een compliment, aandacht of een schouderklopje. Zelfwaardering, zelfvertrouwen, het gevoel hebben goed bezig te zijn en erbij te horen. Het geeft ons het gevoel er niet alleen voor te staan, een gevoel sociale steun te ervaren. Degene die zichzelf sterker op eigen benen voelden staan, meer in balans waren, meer energie en vitaliteit en minder stress en vermoeidheid ervaarden, werden minder snel ziek.

Mensen onder spanning zijn minder goed in staat weerstand te bieden, verbaal en non-verbaal. Fysiek, mentaal en emotioneel. Je goed in je vel voelen, je gelukkig en vitaal voelen heeft dus een duidelijk effect op je welzijn en een beschermende werking tegen infecties.

Geef jezelf in 2015 eens wat vaker een schouderklopje!

Spreek meer waardering uit naar jezelf over wat je allemaal voor je medemens doet.

Je mag er zijn, je doet het goed!

Ik wens je veel geluk, veel vitaliteit,
warme groet van Léonne Meijs