Terug ‘in je box’

Vorige week zondagavond zag en hoorde ik Ricardo Semler vertellen dat leven ‘in the box’ al moeilijk genoeg is, laat staat ‘out of the box’.
je eigen wijsheid ontwikkelenZijn visie zet je aan het denken: “Vrijheid is te vinden doordat je binnen de structuur van “in the box” kunt denken. Het is niet erbuiten te vinden, niet in “out of the box” denken.”

Het doet me denken aan de kunst van Kaizen, waarin grote veranderingen tot stand komen door kleine stapjes te nemen. Alleen ingrijpende gebeurtenissen brengen ons mensen in beweging tot verandering. Alle andere vormen van verandering roepen direct weerstand in ons op.
De visie op zich sprak me voldoende aan het hele programma te kijken. De Braziliaanse topondernemer spreekt over kapitalisme vanaf een van zijn luxe banken in een van de grote huiskamers van zijn villa met prachtig uitzicht. Mooi dat dit kan! Dat je tussen je rijkdom kan concluderen dat de levenswijze van nu, waarin geld en kennis centraal staan, toch niet heeft geleid tot wat we hadden gehoopt.
Zijn nieuwe boek over de kloof tussen slim en wijs spreekt me wel aan.  Zijn uitspraken over de tegenstelling tussen slimheid, intelligentie en wijsheid beweren dat ons vermogen technologie te ontwikkelen sneller gaat dan ons vermogen om wijsheid te ontwikkelen. En rondkijkend in de wereld kan ik me daar wel in vinden.
Ricardo maakt een vergelijking met het vroegere leven in stammen. Echt contact kun je maar met 10-15 mensen hebben, de grootte van een sportteam, een basisleger en het zou de maximale grootte van elk goed werkend team moeten zijn. Met veel grotere groepen mensen kun je niet de binding onderling hebben die nodig is om optimaal te kunnen functioneren. Het zou onmenselijk zijn. En het gaat voorbij aan onze wezenlijke behoefte van herkenning en veiligheid. Het zou voorbij gaan aan onze oerdrang, waarbij Ricardo verwijst naar de tijd waarin iedereen enkel en alleen nog in stammen leeft. Misschien een beetje vergelijkbaar met de clubvorming zoals we dat nu onder de rivieren doen tijdens carnaval? Ik weet het niet. Zijn advies is de samenstelling van onze organisaties een afspiegeling laten zijn van onze maatschappij. Dan kan je samen groeien, ontwikkelen en kan het vermogen wijsheid te ontwikkelen pas ontstaan.

 

“Cash is King” is de monarchie van vandaag. Wat we nu vandaag met geld realiseren is niet veel anders dan eeuwen geleden. Ook toen gebruikten we geld om anderen klussen op te laten knappen. Simpelweg omdat we het zelf niet kunnen, niet willen of aankunnen. Waarmee ook de operationele verantwoordelijk bij een ander ligt en niet meer overzichtelijk is, zoals binnen een stam vroeger was.” Zo vertelt hij verder.
Zonder wijsheid komen we niet verder, met alleen intelligentie kom je er namelijk niet! Het gaat erom hoe je in jezelf de mogelijkheid kan ontwikkelen om binnen de voor jou bestaande kaders te kunnen groeien, te ontwikkelen.

 

Vertaald hoor ik de uitdaging jezelf te ontwikkelen binnen de voor jouw persoonlijk geldende waarden en hierin kan ik me volledig vinden. Het gaat dan eerder over je eigen grenzen kennen. Deze aan durven geven naar zowel jezelf als naar anderen!

Leven binnen je eigen kaders van jouw persoonlijke en voor jouw belangrijke normen en waarden,
is leven vanuit jouw eigen kracht, vanuit zelf-liefde.

 

Wil jij weten hoe jij jouw vermogen om je eigen wijsheid te ontwikkelen aan kunt spreken?
Neem dan contact met me op voor een gratis kennismaking en ik laat het je ervaren.

 

Je kan me mailen via info@innerdreams.nl of me direct bellen voor het maken van een afspraak op 06-48072005