Emoties laten zich niet altijd zien. En wij willen onze emoties niet altijd laten zien. Er zijn universele basisemoties. Deze emoties noemen we basisemoties, omdat de gezichtsuitdrukkingen die mensen bij deze emoties laten zien, universeel lijken te zijn. Anders gezegd: overal ter wereld, los van geslacht, cultuur of opleiding lijken deze emoties hetzelfde te zijn. Soms laten we heel duidelijk zien, soms proberen we ze juist niet te laten zien. Maar in kleine spierspanningen in ons gezicht, micro-expressies, uiten emoties zich dan toch. Een uiting van emoties, al is het minimaal is altijd aanwezig.

Basis emoties op een rijtje:

  1. Blijheid / vreugde / geluk
  2. Verassing / verbazing
  3. Minachting / respectloos
  4. Verdriet / teleurstelling
  5. Boosheid / woede
  6. Afkeer / afschuw
  7. Angst

mad_woman_on_fire_198032Deze emoties kun ja combineren waardoor ze tot andere emoties leiden. Er zijn onnoemelijk veel varianten te vinden, honderden. Denk maar aan jaloezie, doelloos, spijt, eenzaam, haat, ontspannen, trots, geliefd, zelfverzekerd, bewondering, schaamte, opgewektheid, etc.

Met de emoties die je voelt kan je op verschillende manieren omgaan:

– onderdrukken, niet toe laten, niet voelen
– toelaten, erkennen en accepteren, voelen

Geen emoties voelen?

Elk mens heeft in principe emoties. De mate waarin elk mens deze voelt kan echter verschillen. We doseren emoties op een manier waarvan ons onderbewuste denkt dat goed voor ons is. Wanneer je teveel emotionele prikkels ervaart, kun je overprikkeld raken. Als je overprikkeld bent, is het vaak veel moeilijker emoties toe te laten. Je onderdrukt ze of laat ze juist teveel ineens toe, met alle gevolgen van dien. Dit is wanneer je denken om de hoek komt kijken en je helpt je gevoel te blokkeren en te onderdrukken. Het heeft een beschermende functie, maar houdt je weg van jezelf, van wat je werkelijk voelt. Vooral als je van nature al veel nadenkt of zelfs piekert, kan het erg moeilijk zijn om je gevoel toe te laten en te te voelen wat jij zelf graag wilt en wat echt belangrijk is voor jou.

Emoties onderdrukken

Het wegdrukken van emoties komt vaak voor bij mensen met een hoger verantwoordelijkheidsgevoel en bij mensen die goed aanvoelen wat een ander nodig heeft. De neiging tot perfectionisme speelt ook vaak een grote rol. Eigen emoties worden onderdrukt, weggeduwd en met de emoties onderdrukken ze ook zichzelf, cijferen ze hun gevoel weg. Het opkroppen van emoties kan een heftige ontlading geven wanneer het alsnog naar buiten komt. Ken je term ‘je emoties opkroppen’ of ‘wegeten’ of ‘inslikken’. Je kan je voorstellen wat het met je doet als je dit langere tijd blijft doen. Je raakt er letterlijk en figuurlijk vol van. Er blijft geen ruimte meer over voor iets anders. Je kan hierdoor extreem vermoeid raken en je volledig uit balans voelen. De emmer kan overlopen, de bom barsten en alles komt er alsnog uit. Het geeft je even ‘lucht’ en je kan je letterlijk opgelucht voelen als het eruit is. Beter is om het niet op te kroppen, maar om het er eerder te laten zijn. In het moment zelf of kort erna. Emoties kun je zien als een signaal van je onderbewuste en van je ziel om te durven laten zijn wat er van jou is, ook je emoties.

Je emoties uiten

Je helpt jezelf door je emoties te uiten. Praat erover met een vriend of vriendin. Huil wanneer je hieraan behoefte hebt of lach als je je blij voelt!
Het maakt niet uit welke emotie het is. Maar als je je emoties toelaat, erkent dat ze bestaan en dat ze er mogen zijn, ga je merken dat dit je energie geeft!
Neem tijd voor rust en ontspanning. Je lichaam kan hierdoor ontladen van de prikkels die je dagelijks opdoet en ruimte creëren voor nieuwe ervaringen.
Je energie blijft op pijl en jij kan flexibel omgaan met je emoties!

 

Lees ook:

3 tips om je emotionele flexibiliteit te ontwikkelen

Flexibelere mensen ervaren minder stress. Hoe flexibel ben jij?

Emoties kunnen je breken, vind jouw samenhang weer!

Je emoties laten lopen geeft meer vitaliteit!

Je kunt niet niet voelen, voelen is universeel

 

Wil jij ontdekken hoe jij meer balans kan krijgen in jouw doen, denken en voelen?
Meer balans tussen werk en pivé?
Minder moe en meer energie door lekkerder in je vel te zitten?

Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Vitale voorjaarsgroet,
Léonne Meijs 06 48 072 005