Vaak denken we bij emoties aan zacht, zwak of niet zakelijk. Gevoelens schijnen alleen privé aanwezig te mogen zijn. Alsof je ze bij binnenkomst op je werk in de paraplubak of aan de kapstok kan parkeren om ze aan het eind van de dag weer mee terug naar te huis te kunnen nemen. Want op het werk denken we logisch en zakelijk en zien we liever alleen nuchtere rationaliteit! Dit beeld van ons als mens is geen realiteit! We zijn geen puur rationele wezens… Elk mens heeft ook een emotionele kant.

dandelionZonder gevoelens komen we niet vooruit. Het zijn onze gevoelens die ons doen en laten bepalen. Ze laten ons groeien of stilstaan, zijn een wezenlijk onderdeel van ons succes of onze mislukking. Gevoelens, emoties zijn het meest belangrijke onderdeel in onze acties en onze relaties.

Gevoelens zijn onze basis en onze onderhuidse stroming die onze koers bepaalt. Uit angst hieraan toe te geven, kiezen we liever voor onze rationele kant. Deze kant is harder en wordt naarmate de emotionele kant verwaarloosd wordt zo hard dat hij sneller breekt. Daarom moeten we onze emotionele kant, onze emotionele intelligentie trainen. Het maakt ons soepeler, weerbaarder en meer in balans. Emotionele intelligentie houdt in dat je je gevoelens kent en dat je ze ‘de baas’ bent. Niet dat je ze moet negeren of ervan moet wegvluchten. Train je gevoelens, zodat je ze met succes in kunt zetten in je relaties en je doelen. Wanneer je dit doet, sta jij zelf aan het roer en hoef je niet bang te zijn om je gevoelens er te laten zijn.

3 tips waarmee je jouw emotionele intelligentie kan ontwikkelen

  1. Ken je gevoelens en emoties
    Ben nieuwsgierig naar je innerlijke belevingswereld, Druk geen emoties weg, maar laat ze toe en ontdek wat ze voor je kunnen betekenen. Wanneer je je gevoelens kent, kan je de kracht ervan gebruiken om jouw juiste koers te vinden
  2. Sta zelf aan je levensroer
    Zorg ervoor dat jij de baas bent over je emoties en je emoties niet de baas over jou. Wanneer jij zelf aan het roer staat en de leiding neemt, kunnen emoties je niet overspoelen en niet jouw leven beheersen. Je stuurt ze, hebt er grip op waar nodig en kan op een juiste manier uiten, tonen, naar buiten laten komen.
  3. Zet je gevoel in voor lange termijn doelen
    Ga een partnerschap aan met je emoties en zet ze in voor jouw doelen. Ga een samenwerkingsverband met ze aan en houd zelf de leiding. Laat je niet heen en weer slingeren, maar laat je emoties een stuwende kracht zijn om je doelen te realiseren

Wanneer je deze tips succesvol toepast, zul je merken dat je inlevingsvermogen groter wordt en je meer empathie ontwikkelt voor je medemens. Zicht hebben op wat er bij je medemens speelt is belangrijk in een dienstverlenende of hulpverlenende rol.
Het goed om kunnen gaan met zowel je eigen gevoelens als die van anderen, zorgt ervoor datje relaties zich verbeteren.

Wil je een keer een gratis coachsessie op het trainen van jouw emotionele kant?
Denk niet er niet over na, volg je gevoel en kom in actie:
mail me via leonne@innerdreams.nl o.v.v. ’emotionele intelligentie ontwikkelen’ of
bel me op 06-48072005, dan plannen we meteen een afspraak in.

Ik zie je graag,
met vitale groet, Léonne