Meer aandacht voor vitaliteit op het werk,
houdt mensen langer aan de slag

Afgelopen week las ik een artikel met aanbevelingen van professoren uit 5 Belgische universiteiten. Professoren gerelateerd aan gezondheid en welzijn (vitaliteit) op het werk. Eén van de conclusies was dat een betere, vlottere toegang tot bedrijfsgezondheidszorg een belangrijk element is dat ervoor zorgt dat mensen langer aan het werk blijven en minder snel uitvallen. Een conclusie met als oproep voor het bedrijfsleven, preventief vitaliteitscoaches in te schakelen. Zij zijn gespecialiseerd op dit vlak en kunnen voor werknemers het werkgeluk en welzijn hoog houden en het bedrijfsleven geld besparen. Ook hier is in de uitlating van de Belgische minister van Werk aan gedacht met verbeteringen zoals een financiering op basis van de risico’s van de sector en meer aandacht voor werknemers met specifieke problemen. Hierdoor kan meer maatwerk geleverd worden, wat mijn inziens meer duurzaamheid in vitaliteit zal bewerkstelligen.
Wanneer medewerkers weten dat er ook voor hun onderhuidse belevingen, zoals sfeer, onrust, twijfels of andere gevoelens ruimte is, zullen zij zelf een actievere en preventievere houding aannemen richting de werkgever of de organisatie. Hierdoor krijg je werknemers die minder snel hun hoofd laten hangen. Daar ben ik door mijn werkervaring ruimschoots van overtuigd.het hoofd laten hangen
Met betrekking tot meer gezondheid en welzijn op het werk, meer vitaliteit, las ik dat de volgende voorstellen zijn gedaan:
(en waarvan ik hoop dat deze in Nederland ook een vervolg zullen krijgen!!)
1) Verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd houdt verlenging van de werktijd van de professional in.
Dit vraagt een langere inzet, meer energie, meer flexibiliteit en zal zonder extra zorg vanuit het bedrijf een zwaardere druk opleveren op ziekte en verzuimkosten. Werkgevers en organisaties hebben een belangrijke rol in het voorzien van preventieve zorg voor de gezondheid en het welzijn, de vitaliteit van hun medewerkers. Deze in te zetten zorg zal een belangrijke factor en een positief effect hebben op de duurzame inzetbaarheid van de medewerker.
Zorg voor budget voor preventieve zorg in de vorm van psychosociale begeleiding, waar coaching onder valt. Zodat verlenging van werktijd geen probleem hoeft te zijn.
2) Samenwerking en bundeling van krachten en financiën op overheidsniveaus.
Een goede samenwerking tussen ministers zal efficiënter beleid mogelijk maken. De effecten hiervan zullen zowel op macro als op micro niveau terug te vinden zijn.
Stel je als werkgever of werknemer niet afhankelijk op hierin. We weten niet hoe lang dat op zich laat wachten… (helaas).
Zoek je eigen samenwerkingspartners of sparringspartner om af te stemmen, steun te ervaren of je hart af en toe te luchten. Dit kan ook een coach of counselor zijn.

 

3) Aandacht voor wat mogelijk is voor de medewerkers in plaats van wat wettelijk moet of ‘hoe het hoort’.
De wettelijke verplichtingen zorgen voor vertraging van onderzoeken als ook van het herstel en re-integratie van medewerkers op het werk.
Ook hier heb ik de tip je niet al te afhankelijk op te stellen. Breng in kaart wat je wensen zijn en maak er een concreet doel met stappenplan van. Sta open voor wat kan in plaats van wat moet.

4) Vlotter samenwerken tussen zorgverleners van verschillende organisaties.
Samenwerking waarbij het belang en voordeel voor de medewerker voorop dient te staan. (Je zou denken dat dit als vanzelfsprekend het geval zou zijn, hoe vaak merk ik helaas dat punt 3 of belangen van de zorgverlener voorrang krijgen).
Bureaucratie kan me irriteren. Jou ook? Laten we kijken hoe de regels het belang van de mensen kunnen dienen. Mensen voorop zetten, hun welzijn en geluk. Daar wordt de wereld mooier van.
Eerder lanceerde deze Belgische minister ook al een campagne tegen burnout.Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 werknemers nu al signalen van een burn-out vertonen, dat is een enorm aantal en wanneer 1:4 medewerkers uitvalt, heeft menig organisatie een probleem. Daarnaast was zij zelf actief in het ondernemersleven om zelf te ervaren waar knelpunten zitten voor ondernemers in de organisatie van preventieve en uitvoerende zorg richting hun medewerkers. Dat zouden meer beleidsmakers mogen doen, als je het mij vraagt. Als vitaliteitscoach en trainer kijk ik vanuit een andere bril dan beleidsmedewerkers en kan ik me voorstellen dat jullie ook door je eigen bril anders zien.
Ik ben benieuwd of je het ermee eens bent dat meer aandacht voor vitaliteit op het werk voor duurzamere medewerkers zorgt…
Wat zijn jouw ervaringen en visie met / op (preventieve) gezondheidszorg in het bedrijfsleven?
Deel ze met mij en anderen door hieronder een reactie te plaatsen.
Alvast bedankt en een vitale groet
Ps. Lees ook mijn eerdere blog over werkgeluk
Pps. Doe de gratis vitaliteitstest en ontdek waar jij wat extra aandacht kan gebruiken voor jouw vitaliteit