spiegeltjespiegeltje1Een ander nadoen helpt!

Bewustwording en groei door de ander na te doen, kan dat echt? Ja, dat kan echt! Bijvoorbeeld door te herhalen wat de ander gezegd heeft, dit geeft voor jezelf een check, een zekerheid en voor de ander een gevoel van gehoord te zijn, begrip.

Het draagt bij in persoonlijke ontwikkeling!

Hierop is inmiddels veel onderzoek verricht en is helder dat het een positief effect. Het is zichtbaar in de hersenactiviteit. Maar hoe komt het dat het zulke positieve effecten heeft? En wat als je iemands emoties overneemt, worden dan ook eigen gedachten, gevoelens en herinneringen geactiveerd?

Je eigen gedachten, gevoelens en herinneringen kunnen natuurlijk nooit hetzelfde zijn als die van de ander. Zo geldt dat ook voor emoties. Als je iemands emoties spiegelt, overneemt, voel je ook nooit precies hetzelfde als die ander. Je blijft natuurlijk altijd in eerste instantie jezelf. En dat is belangrijk, dat er een onderscheid voelbaar blijft tussen jezelf en de ander. We willen enerzijds in verbinding zijn met anderen en anderzijds willen we óók uniek zijn. Wanneer we onszelf verliezen in de ander voelen we onszelf niet meer. Dit gaat ten koste van onszelf, onze energie, onze gezondheid. Het gaat er altijd om de balans te vinden waarbij jezelf kan blijven.

Wanneer werkt het

Wanneer het bewust en opvallend wordt ingezet, voelt het als iets ongemakkelijks, dan helpt het de ander niet en helpt het jou ook niet. Wanneer het onbewust gebeurt, voelt het als iets natuurlijks. Als bewust in te zetten techniek in communicatie bijvoorbeeld,  wordt het ook wel eens spiegelen genoemd. Wanneer je het teveel en te bewust inzet kan het als slijmerig of glad overkomen en als mensen dat doorhebben werkt het averechts. Ook hier is het belangrijk dat je het dus afgestemd en zo natuurlijk mogelijk inzet. Of je het nu bewust of onbewust inzet, het heeft altijd een effect. Zowel op jezelf als op de ander.

Jezelf spiegelen valt niet mee!

Daarom is het fijn dat een ander het soms voor je doet. Een spiegeltje voorkrijgen kan voldoende zijn om je bewust te maken van wat je doet. Voldoende om een proces verder in werking te kunnen zetten door inzichten. Je krijgt meer helderheid en kan makkelijker in actie komen of juist door je bewustwording een andere keuze maken. Een goed gesprek of iemand die goede vragen stelt kan je hierbij helpen, zodat je hierna weer zelf verder kan.

Zelf ervaren

Wil je zelf eens ervaren hoe dat werkt? Dat je het even niet zelf hoeft te doen? file00075245130
Neem contact met me op voor een vrijblijvende afspraak en ontdek wat een gesprek waarin je gespiegeld wordt jou op kan leveren:
– inzicht in je onzekerheden en je minder onzeker voelen
– bewustwording op je handelen in moeilijke situaties en anders kunnen handelen
– verbetering in onaangename (werk)relaties
– wat houdt je tegen om te doen wat je echt leuk vindt?

Kom het ontdekken, bel of mail me voor een kennismaking: 06-48072005 of leonne@innerdreams.nl