dandelionTriggers en valkuilen speelden op in het proces van loslaten van het oude.
De huur van de ruimte in  Mariaheide (die in de winter te koud en in de zomer te warm was, maar toch…) is opgezegd, stap 1.
Doe ik wat ik echt wil en doe ik wat mij meer vrijheid, vertrouwen, innerlijke rust, liefde oplevert?!, stap 2
Om meer rust en vertrouwen in mezelf te kunnen voelen, leerde ik de volgende 5 punten los te (moeten) laten:

1) Controle op alles te willen hebben

Het enige waar we in het dagelijks controle over hebben is onszelf: ons eigen doen en laten! Hoe vaak jij je met iets of iemand anders bezig houdt? Heb je ook gemerkt dat je er moe van wordt! Ik wel! Wanneer je je de hele dag bezig houdt met dingen waar je geen controle over hebt verspil je je energie. Energie die je beter in jezelf kan stoppen. (hoe spannend dit soms ook is, want de ander is natuurlijk een heerlijke afleiding 😉 )

 

2) Perfectionisme

Het bleek een enorme energiekiller en een onbegonnen strijd met mezelf te zijn, ‘perfectionisme’. Wanneer het bijna goed was maakte ik een beter plaatje in mijn hoofd en zei dan dat het toch niet goed genoeg was, herken je dat? Een gevecht met mezelf, waarin ik altijd een verliezer was. Perfectionisme remt je af in je groei, kan je verlammen om in actie te komen en is daarnaast enorm vermoeiend! Niemand is perfect, durf te accepteren wat er is en dat goed, goed genoeg is!

 

3) Faalangst

Een logisch gevolg was het voelen van de angst om te falen als ik mijn perfectionisme los zou laten. Zo ontstond de weerstand om perfectionisme los te laten. Angst voelen om mogelijk te kunnen  falen was enger, dan maar moe! Wat blijkt: “Falen bestaat niet, er is alleen feedback”.
Zie wat er gebeurt als een leermoment, als informatie over je handelen. Want mocht het wel fout gaan, wat is dan het ergste dat je kan overkomen? Valt wel mee toch?!

 

4) Drukte

Een volle agenda en veel activiteiten, dat is hoe mijn agenda eruit zag. Nieuwe dingen doen, veel samen met anderen zijn en samen ontdekken en plezier hebben. Het deed me goed, maar ik ging hierin wel voorbij aan tijd voor mezelf. Mijn adem zat vaak hoog en ik had vaak schouder en nek klachten. Nu neem ik vaker een moment rust, letterlijk een adempauze. Even een paar minuten niets aan mijn hoofd, om erna weer met rust en frisse energie relaxed verder te kunnen gaan.

 

5) Iedereen blij willen maken

In die drukte wilde ik ook nog rekening houden met iedereen, het voor iedereen goed doen en vooral iedereen blij maken! Maar ook dit ging weer ten koste van mezelf. Ik heb geleerd dat ik niet iedereen blij kan maken en dat mensen zichzelf blij maken. Ik kan er slechts in bijdragen, maar zij hebben de keuze of ze blij willen zijn ja of nee.  Ik heb genoeg te ontdekken in wat mij blij maakt (en genoeg uitdagingen in mezelf om ervoor te gaan)

Ik kan nog wel even doorgaan met wat ik geleerd heb los te laten: verwachtingen, het verleden, de toekomst, mijn gewicht, (maar mijn gewicht mij nog niet), mijn vermoeidheid, teleurstelling, haast en nog veel meer!

Herkenbaar? Zoals je ziet is ook mij niets menselijks vreemd. Al doende leer je. Tijdens levenservaringen of door training en/of coaching. Dat is hoe ik steeds meer en meer ballast los kon laten en dichter bij mezelf gekomen ben. Bij wie ik werkelijk wil zijn <3