542903_324224400959489_837652025_nNieuwe perspectieven dankzij de natuur.

Hier volgt een oefening om zelf te kunnen ervaren hoe de natuur jou kan helpen in jouw vitaliteit!

Met NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) heb ik geleerd dat wij als mens de neiging hebben om te zien wat we denken te zien. Zo kunnen we in onze patronen blijven hangen en vastgeroeste ideeën en visies krijgen. Dit komt door onze ervaringen van vroeger, die beïnvloeden onze manier van kijken, onze waarneming. We hebben een idee over hoe iets is, of over hoe iets zou moeten zijn. Dat kan ons enorm belemmeren in ons handelen. In ons hele persoonlijk leven eigenlijk.

Hoe houden we onze blik fris?

Wanneer je aantekeningen wil maken, zorg dan voor pen en papier of neem je inzichten op via je telefoon.
Stap 1 van de oefening: neem een lege wc of keukenpapier rol mee en ga aan de wandel.
– Loop ca 10 minuten en vertraag dan je pas.
– Kijk waar je bent en kies een plek om stil te gaan staan
– Neem de koker en houd die voor je ene oog (sluit je andere oog). Focus je op één punt en laat je verrassen door wat je ziet. Kijk naar de details en hoeveel je kan ontdekken. Wat zie je allemaal?
Neem hier de tijd voor, zoom echt helemaal in.
Herken je dat we dit bij een probleem ook kunnen doen? We zoomen helemaal in op het probleem, zien alle belemmerende details! Ervaar het nog maar eens en focus je op alle details die je door de koker kan zien.

Nu volgt het 2e deel van de oefening:
– neem de koker weg en zie wat je allemaal niet zag. Zie waar het kleine deel wat jij zag een onderdeel van is.
Zo is het ook vaak met onze problemen. We zomen zo in, dat we het groter geheel niet meer zien, ook de oplossingen niet.

Zit je vast? Wil je iets anders? Weet je niet hoe? Heb je nieuwe inspiratie of creativiteit nodig?
Doe dan bovenstaande oefening en neem de natuur als metafoor voor jouw persoonlijke situatie. Laat je me weten hoe het ging?

Bonus aanvulling, die extra perspectieven biedt

De smaak te pakken? Ok, ok, ik geef je nog een andere oefening voor meer perspectief. Snel en eenvoudig:
Start weer zoals hierboven, (nu zonder koker).
– Neem een plek in de natuur die symbool kan staan voor jouw situatie (bijvoorbeeld een mierennest, een afgebroken tak, een omgevallen boom, een samenstelling van natuurelementen. Alles is goed, als het voor jou maar symbool kan staan voor jouw situatie).
– Kijk er naar door jouw eigen ogen. Noteer wat je waarneemt voordat je doorgaat naar het volgende.

Verander nu je visie, je perspectief:  kijk met de ogen van een uil en kijk erna  met de ogen van een mier.
Stel jezelf vanuit beide perspectieven de volgende vragen:
– Wat verandert er als ik alleen op de kleuren let? En wat  als ik alleen de vormen waarneemt?
– Hoe is het als ik alleen op licht en donker/schaduw let? En wat zie ik als ik alleen naar beneden kijkt? En alleen naar boven?
Neem voor ieder perspectief de tijd en noteer wat je opvalt. Ontdek je bevindingen en wat het doet met je vorige kijk op je situatie.

Wat ik uit eigen ervaring nog met je wil delen

In eerdere blogs sprak ik over plezier maken en hoe het ervaren van plezier leidt tot gevoelens als vrolijk, ontspannen, tevreden en gelukkig zijn.
Toen ik nog eens terug keek op mijn aantekeningen van verschillende coachklanten viel me op dat veel van hen plezier ervaarden terwijl ze actief in de natuur of buiten waren, zoals:
– in de bossen
– in de speeltuin
– slootje springen
– bij de dieren die we hadden
– in het water
– op vakantie in de bergen
– wandelend /spelend met de hond
– op vakantie met andere kinderen ‘gewoon buiten spelen’
– op de fiets door  onze buurt
Vaak alleen, behoefte hebbend aan de rust en de stilte.

Herken jij dat ook?

Blijkbaar ervaren we in de buitenlucht of in contact met de natuur gemakkelijker gevoelens van ontspanning, rust, plezier en vreugde. Uit mijn leven herken ik dat ik vaker de tijd zou willen nemen voor een boswandeling of fietstocht dan dat ik daadwerkelijk doe. Ik geniet van korte momentjes in de zon in mijn tuin, een wandelingetje met onze opahond langs het water of een fietstochtje naar kantoor. Terwijl ik uit eigen ervaring weet dat de natuur als een krachtig medicijn voor ons als mensen kan werken als het aankomt op gevoelens van plezier, rust, ontspanning en vreugde.

Tijd om deze verbinding te herstellen en ik ben begonnen met mezelf!
De fiets heeft sindsdien overuren gemaakt en verschillende bomen en weides zijn in weken vaker bezocht dan in de maanden (misschien wel jaren zelfs) ervoor!

In de natuur ben ik gaan wandelen en stilstaan. Ik kreeg weer oog voor het ritme van de natuur 1240402_546075948774332_407354899_nen kon voelen wat mijn ritme op die momenten waren. Het kwam soms weinig overeen kan ik je zeggen. Ik nog druk malend in mijn hoofd en moeilijk ruimte kunnen makend om even stil te staan, terwijl die ene grote boom gewoon stilstond en op zijn best boom stond te zijn. Dit was een van de symbolieken die ik in de natuur ontdekte tijdens een van mijn wandeltochten.

Coachen

In coaching maak ik ook gebruik van symbolieken en ik zag een manier ontstaan om mensen nog meer te kunnen bieden door coachsessies aan de natuur te verbinden: natuurcoaching. Bijvoorbeeld in de vorm van ‘wandelcoaching’ of een ‘stiltesessie’ in de bossen. Met name de stiltesessie in de natuur bracht heel veel rust en werkte zeer ontstressend. De wandelcoaching bracht de mensen meer in contact met hun onderbewuste, waardoor de inzichten intenser waren en ze sneller tot acties voor hun doelen konden komen. In actie komen vanuit een natuurlijke beweging voor wat je werkelijk wilt werkt ontstressend! Hier speelde ik als kind al met andere kinderen mee, dit deed ik 15 jaar geleden al in mijn werk wanneer mensen ‘de muren op zich af zagen komen’. Ik herontdek het weer, pas het nu professioneel en op jouw groei toe en ik deel mijn jarenlange ervaring en plezier hierin!

Inmiddels heb ik opnieuw een aantal ervaringen hiermee op mogen doen en er enthousiaste reacties op terug ontvangen!

Natuurcoaching is aan mijn activiteiten toegevoegd, wat een krachtige manier om weer in contact te komen met onszelf en met onze natuurlijke beweging!
De natuur werkt als een spiegel voor ons, al wandelend komen we weidse uitzichten tegen die ons kunnen helpen om ruimte te creëren voor ons proces.
De natuur kent 4 seizoenen en is continu in beweging. Hierdoor kan de natuur je telkens weer iets anders laten zien, waardoor je je er oneindig aan kan blijven spiegelen.

283256_475663069148954_1539572882_nKom weer in verbinding met de natuur en merk hoe het voor jou stress weg kan nemen.
Daarnaast is buitenlucht en daglicht van groot belang voor onze vitaliteit, dus ga ook eens vaker een wandeling maken in de natuur!!

Veel plezier!

 

 

P.S. Wil je ook minder stress? Weten hoe het is om samen te wandelen en ervaren hoe het is als ik de natuur als een spiegel voor jou laat werken? Mail me dan op leonne@innerdreams.nl voor een persoonlijke wandelcoaching of kijk in de agenda voor groepswandelingen.