Jong geleerd is oud gedaan

Mijn favoriete sporten zijn teamsporten en eigenlijk bedoel ik dan alleen Soft- & Honkbal 🙂 Vorig jaar heb ik de draad, of beter gezegd die bal, weer opgepakt en het was direct weer als vanouds met veel plezier. Het enige verschil was dat er “iets” meer stijfheid in mijn lichaam aanwezig was en mijn spieren de volgende dag lieten weten dat dit duidelijk meer rek vroeg dan zij in mijn dagelijks leven van mij gewend waren.

Lichaamsherinnering

Mijn lijf begon zich bewegingen te herinneren en de vaardigheden kwamen sneller terug dan gedacht. Na een aantal keren mee trainen besloot ik ook weer eens de pitcherplaat te betreden en wat toen gebeurde vond ik erg indrukwekkend. Ik sta op de plaat, schuif mijn rechtervoet naar voren in een kuil en verschuif mijn gewicht van mijn rechtervoet naar mijn linkervoet, waardoor ook mijn lichaam iets naar achteren gaat en als vanzelf weet mijn arm welke beweging het in moet zetten om een goede pitchbal te gooien. Het was 20 jaar geleden dat ik een pitchbal gegooid heb, maar zodra mijn lichaam herinnerde hoe het voelde, merkte ik hoe mijn lichaam zich als vanzelf in de eerdere houding zette en mijn pitch ballen ineens ook weer ‘als vanzelf’ over de plaat gingen, wauw!
Hier komt lichaamsherinnering aan te pas. De draad oppakken na een sport-break van maanden of zelfs jaren is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar eenmaal begonnen is het verbazingwekkend hoe snel je weer op je oude niveau kan zijn. Waar mijn beginnende collega’s moeite moeten doen om wat progressie te boeken, lijkt het mij vrij snel moeiteloos te vergaan. Dit werkt niet alleen zo bij andere sporten, maar ook bij het teruggaan naar plaatsen waar je vroeger bent geweest en die specifieke herinneringen oproepen aan familie, vakantie, sport, etc.  Zit hier een logica in? Het antwoord is ja.

Motorisch geheugen

Bij sport, bewegen, zorgt je motorisch geheugen ervoor dat de oefeningen niet opnieuw aangeleerd hoeven te worden. Net zoals je fietsen nooit zal verleren, verleer je de basisbeginselen van een juiste uitvoering wat betreft softbal, tennis of fitness-oefeningen ook nooit. En hierin vinden we de link die we met coachen toepassen. Aangeleerde bewegingen in het fysieke zijn verbonden aan bewegingen in het geestelijke.

Lichaam en geest zijn een cybernetische eenheid

Je lichaam en je geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en ontwikkelen patronen in hun verbindingen. Je ziet die terug in je gedrag. Bij het de lichaamsherinnering van mij als pitcher kwam de vervolgbeweging als vanzelf en merkte ik dat er ook bekrachtigende overtuigingen bijkwamen. Ik weet nog precies wat ik 20 jaar geleden dacht op de pitcherplaat en ook die gedachten kwamen nu terug. Ik voelde mijn zelfvertrouwen groeien!
Klinkt je dit vreemd in de oren? Ik kan me voorstellen dat je het zelf wel eens hebt meegemaakt toen je na een lange tijd niet sporten het weer hervatte en het makkelijker ging dan gedacht, toch?

Patronen doorbreken

Patronen zijn snel opgepakt, zowel fysiek als mentaal. Het zijdelings gooien met mijn arm gaf vroeger ook al pijnproblemen, die zijn er nu ook weer. Niet alleen de krachtige herinneringen zijn terug, ook de minder plezierige. Het doorbreken daarvan kost energie. En precies dat is waar een coach op inspeelt. Op jouw geheugen in spieren, gedachten en bewegingsmogelijkheden.
Het is leuk om oude succeservaringen weer op te kunnen pakken en getraind te worden op het verbeteren van deze successen en het groeien in minder succesvolle ervaringen. Ik heb weer de flexibiliteit om alle plekken in het veld te bezetten en ontdek weer waar mijn kwaliteiten liggen en ook waar nog groei en verbetering ligt.

Keuzes creeeren

Als NLP Coach zie ik de overeenkomsten en gebruik ik het lichaam om patronen te doorbreken. Erover praten kent beperkingen als je groei, beweging of verandering wil. Je moet naar het doen. Dit doe ik door met het lijf te onderzoeken welke houdingen en patronen er zijn om vervolgens verbreding aan te kunnen brengen in deze houding en patronen. Hierin vind je jouw keuzemogelijkheden en keer op keer blijf ik het fascinerend vinden hoe het lichaam de informatie aandraagt voor gedachten, gevoelens en daarmee de stilstand of de voortgang.

Gratis proberen?

Wil jij een keer ontdekken wat ik bedoel?
Zelf aan je lijf ervaren hoe jouw lichaam en geest met elkaar verbonden zijn?
Ontdekken hoe jij jezelf stilzet en waar ruimte is om stappen te zetten?

Ik bied je een gratis sessie aan waarbij jij:
– ervaart hoe zowel NLP als BML jouw keuzemogelijkheden vergroten
– inzicht krijgt in de verbinding tussen jouw lichaamshouding en levenshouding
– ontdekt hoe jij patronen kan doorbreken

Vooraf stuur ik je een vragenlijst toe, mail me op leonne@innerdreams . nl als jij van dit aanbod gebruik wil maken. Met deze vragenlijst krijg je antwoord op de mate van jouw geestelijke flexibiliteit
Ik kan me voorstellen dat je de aanmelding graag persoonlijk doet, bel me gerust op 06 48072005