Energieke mensen functioneren beter!

Energie en leiderschap gaan samen

Ik ben zelf een voorbeeld van iemand met veel energie en wie mij al een tijdje volgt of kent hoef ik daar geen voorbeelden van te geven.

Ik krijg regelmatig de volgende opmerkingen:
– Wat doe jij veel!
Ja, ik houd van veel verschillende dingen doen!
– Wat doe je eigenlijk precies?
Ik ben agoog en NLP trainer van beroep, maar ik was daarvoor ook secretaresse, intercedente en opbouwwerker. Ik combineer mijn talenten graag ūüėÄ
– Ik zie zoveel van je voorbij komen in blogs en op sociale media! Wat een inspiratie breng je!
Dank, dat is waar ik het voor doe. Die berichten vind ik waardevol. Ook op de berichten waarin ik mijn twijfels en onzekerheden deel krijg ik jullie feedback en mag ik een inspiratie voor anderen zijn, heel waardevol vind ik dat.
PS. En dan mag je daarbij ook nog weten dat ik veel op sociale media deel, maar ook h√©√©l veel niet deel ūüėČ )

– Hoeveel uren heb jij op een dag dat je dat allemaal kan doen?
Net als iedereen, ‘maar’ 24
– Slaap jij wel ooit?
Ja, ‘s winters het liefst zelfs 9 van de 24 uur!
– Jouw man is zeker kostwinnaar, dat jij zoveel leuke dingen kan doen!
Nope. Dan zou ik nóg meer leuke dingen doen!

Hoe is het met jouw energie?

Je mate van energiek zijn is meetbaar in: Energie, motivatie en veerkracht. Herken jij dit bij jezelf?

Fysiek: uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie, lenigheid, snelheid, weerstand en herstelvermogen.
Mentaal: aandachtscontrole, spanningsregulatie, gedachte- en emotiecontrole, concentratie, zelfvertrouwen, omgaan met afleiders en tegenslagen, blijven leren, zelfreflectie.
Sociaal-Emotioneel: inzicht in behoefte en gevoelens van anderen, assertiviteit, overtuigingskracht, conflicthantering, samenwerken, leiderschap.
Inspirationeel: zingeving, goede doelen stellen, maatschappelijk verantwoord, motivatie/drijfveren, balans werk & privé

Bij tegenslag in je dagelijks leven heeft dat impact op √©√©n of meerdere van de hierboven genoemde elementen. In welke mate en voor welke duur is per persoon verschillend.¬†Wanneer jij als mens hierin onvoldoende begeleiding krijgt,¬†de situatie met impact te verwerken, kan de gebeurtenis onverwerkt opgeslagen worden in het fysieke. Het tast op dat moment zowel jouw vitaliteit als veerkracht aan en daarmee ook jouw mate van energiek zijn. Ken je de blog van klant ervaringen¬†van “Ik voel me gebroken” nog? Of mijn ervaringen na mijn auto-ongeluk? Dat was natuurlijk een heftige ervaring, maar tegenslagen zijn er in allerlei variaties en gradaties en hebben impact op jouw dagelijkse leven.

Dit kan in eerste instantie minimaal merkbaar zijn op het werk, het dagelijks leven of de balans tussen werk-privé:
– verminderde concentratie
– verslechtering in het geheugen
– sneller geprikkeld, ge√Įrriteerd

Wanneer je de eerdere tegenslag nog niet verwerkt hebt, ben je iets meer gespannen, verkrampt en prikkelbaar dan normaal. Een volgende tegenslag kan hierdoor meer impact hebben. Er kan een moment ontstaan dat je tijdelijk niet meer zonder hulp verder kan. De gebeurtenis op zichzelf lijkt de aanleiding, maar kan de druppel van een reeks zijn die de emmer doet overlopen. Ervaring leert dat een tijdelijk steuntje in de rug je energie geeft en je motiveert om weer met meer plezier in het leven te staan.

Onderzoeken van TNO geven aan dat begeleidingstrajecten met individuele aandacht positief bijdragen aan herstel van functioneren en het vergroten van hun belastbaarheid. Gek toch dat zoveel mensen wél graag energiek in het leven willen staan, maar als er hulp voor nodig is, ze zich daarvoor schamen. Herken jij dat ook?

Jarenlang zonder energie!

Zoals ik al schreef ben ik zelf gelukkig weer een voorbeeld van een energiek mens! (In 2004 heb ik de diagnose CVS ontvangen, wat een ellende was het om vermoeid te zijn, bah!) Ik ben zo ontzettend blij dat die tijd voorbij is en ik mijn leven weer kan leiden zoals ik dat wil!! Toch voel ik mij niet alle dagen even energiek. Hoewel ik dat zou willen, kan dat niet. Mijn jarenlange ziekzijn is niet voor niets op mijn pad gekomen. Het was een uitnodiging met meer balans in het leven te staan. En die heb ik van harte aangenomen. De oefening die ik destijds deed is inmiddels aangepast aan mijn huidige levensstijl en helpt me nog steeds bij het op peil houden van mijn energie. Ik deel deze graag met jullie <3

De onderstaande 2 zinnen zijn de basis voor de oefening:
1) Ons lichaam is altijd in ‘het hier en nu’, en nergens anders.
2) Ons brein kan met gedachten overal en nergens tegelijkertijd zijn, het kent geen plaats en tijd.

Oefening:
– ga zitten op een stoel waarbij je goed met je voeten aan de grond kan en de leuning in je rug kan voelen. Leg je handen op je bovenbenen en voel nu 4 elementen:

  1. Een steun in je rug 
  2. Je zitvlak /bovenbenen op de stoel
  3. Je voeten op de grond
  4. Je handen op een ontspannen wij op je bovenbenen

Blijf met je aandacht bij hoe je zit en wat je voelt. Simpel toch? Doe het dagelijks en laat je niet verleiden door gedachten dat het te simpel is of niets voor jou is. Dat zijn energie rovende gedachten die jouw graag in je (vermoeidheids)patroon houden. Mijn vermoeidheid destijds kwam voornamelijk door de energie die ik aan mijn gedachten gaf. Door de energie met regelmaat te verleggen ontstond er balans. Kreeg ik meer rust in mijn hoofd en kon ik beter luisteren naar mijn lichaam.

Natuurlijk sluit de oefening 3 minuten ademruimte hier perfect op aan en kan je die prima in deze houding doen!

Energieke mensen zijn bevlogen mensen! 

Waarom wachten tot er iets voorvalt dat impact heeft?
Hoe groter jouw veerkracht, hoe vitaler jij je voelt.

Waarschijnlijk ken je onze gratis vitaliteitstest al. Zo niet, doe deze alsnog en krijg inzicht waarin jij jouw energie kan verhogen!

Veel plezier, hartegroet Léonne