Hoe vaak herkennen we niet in onze drukte dat ons hoofd net zo druk meedoet? Soms zelfs zo actief dat ons hoofd doorgaat, terwijl wij zelf eigenlijk al aan rust toe zijn. We merken dan dat we gaan piekeren en malen terwijl we juist rust willen. De volgende stappen zijn eenvoudig en heel doeltreffend. Oefen ze in het begin een aantal keren 5 minuten aaneen in rust en met volle aandacht, om ze vervolgens in een kortere tijd overal toe te kunnen passen.

take a breathWanneer je rust in jezelf wil is het ideaal als je omgeving ook rustig is. Het is geen noodzaak, maar zeker wanneer je rust in je hoofd niet gewend bent gaat een rustige omgeving je zeker helpen.
Naarmate je deze stappen meer en meer geoefend hebt, zul je merken dat je in 1-2-3- korte stappen steeds sneller rust in je hoofd kunt creëren. Ook de drukte van je omgeving zal steeds minder van invloed op je zijn, naarmate je meer en meer deze korte stappen herhaalt.

Wat je hiervoor nodig hebt is je ademhaling

Stap 1
zorg voor een rustige omgeving en een plek waar je ontspannen kan zitten of liggen. Met ontspannen zitten of liggen bedoel ik dat je geen knellingen voelt van je kleding, je je armen en benen niet over elkaar hebt. Je benen naast elkaar en als je zit je voeten plat op de grond. Je handen in je schoot of als je ligt, leg je deze naast je lichaam. Wanneer je zo ontspannen als mogelijk zit of ligt is het voor nu ok. Alle spanningen die je hierna nog voelt of tegenkomt laat je gewoon zijn voor wat ze zijn, dit is ok.

Stap 2
Terwijl je blijft zitten of liggen ga je met je aandacht naar je ademhaling. Hoe gaat je ademhaling. Je hoeft niets te veranderen, gewoon waarnemen hoe je ademhaling gaat en hoe jij die voelt. Zowel je inademing als je uitademing neem je waar.  En je volgt je ademhaling met aandacht. Merk eens op of je ademhaling vooral boven in je borst zit, meer rond je middenrif of juist meer in je buikgebied. Alles wat je hierbij tegenkomt is ok en laat je voor wat het is. Je bent met je aandacht alleen bij je ademhaling. Neem hiervoor een minuut of 2 de tijd.

Stap 3
Terwijl je nog in dezelfde houding zit of ligt ga je nu je ademhaling veranderen. Je gaat langzaam ademen, namelijk 6 tellen in, 1 tel vast en 6 tellen uit. Het helpt als je nu ook steeds meer en meer gaat ademhalen vanuit je buik. Met het naar je buik brengen van je ademhaling  gaat je buik omhoog als je inademt en omlaag als je uitademt. Hierbij kan je middenrif en borstkas ook meebewegen en dat is ok als dit gebeurt. Houd je ontspannen houding en je langzame ademhaling een paar minuten aan.

Het tijd nemen voor het ontspannen van je spieren en je ademhaling is een genot en verademing voor je lichaam. Je hoofd zal in eerste instantie nog allerlei gedachten doorsturen en dat is ok. Laat ze maar komen en weer gaan, het zijn maar gedachtes.heart breath

Juist in de drukte van je werk kan je die onrust in je hoofd niet gebruiken. Op deze eenvoudige manier, krijg je meer rust in je hoofd en heb je meer concentratie. Zo kan jij je aandacht er beter bij houden!

Ik merkte zelf dat ik door deze eenvoudige oefening slechts een paar minuten per dag consequent te doen ik de gedachtes steeds meer langs me heen kon laten glijden. Het piekeren en malen nam af en in steeds kortere tijd kon ik de rust herstellen in mijn hoofd en dat gun ik iedereen!